ONESTITATEA PREȘEDINTELUI DODON

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – socialiste consideră că, la alegeri locale din acest an, Partidul Socialiștilor și Blocul politic ACUM ar trebui să aibă o colaborare onestă, dincolo de ideologiile politice care îi desparte. În acest sens, preşedintele Dodon şi-a manifestat intenţia de a încheia un acord de fair-play cu Blocul politic ACUM prin care formațiunile politice să se angajeze că în viitoarea campanie electorală, candidaţii nu se vor confrunta abordând chestiuni geopolitice ori prin atacuri la persoană. De aici.

Ideea colaborării de lungă durată a socialiștilor cu pro-europenii este susținută și de analistul politic din România, Armand Goșu, care, într-un interviu pentru Europa Liberă, opinează că Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor ar trebui să rămână mai multe cicluri electorale împreună. ”Frica de Plahotniuc și de rețelele lui îi ține împreună pe socialiști și pe pro-europeni”. De aici.

Nu știu dacă noua coaliție aflată la putere între Prut și Nistru are, sau nu, frică de Plahotniuc – e mai puțin relevant. Constat doar, că noua putere folosește autoritatea politică pentru a redistribui dividendele de putere obținute – ministere și instituții publice. Ca exemplu aduc faptul că, recent, președintele moldovean îl somează pe procurorul general să își dea demisia, în caz contrar, noua majoritate parlamentară va căuta soluții de schimbare a legislației existente pentru ca demiterea procurorului general. De aici.

Înțeleg, lustraţia politică din prezent are scopul decuplării Partidului Democrat de influenţele pe care le-a avut. Se exercită presiune, aproape depășind limitele legale, pentru eliminarea exponenţilor ori simpatizanților Partidului Democrat din instituțiile statului.  Tocmai de asta, într-o declarație de felicitare adresată de Departamentul de Stat Cabinetului Sandu se solicita reținere în fața tentației de răfuială politică.  Observ doar că, acest tip de presiuni se întâmplă și în instituții în care nu au existat semne de subordonare decizională în fața lui Plahotniuc. Dar să nu fim cârcotași, s-a întâmplat și la case mai mari!

Mai relevant este faptul că, majoritatea parlamentară condusă de doamna Greceanâi a votat, în prima lectură, un proiect de lege care transformă Consiliul Suprem de Securitate într-un organ de stat care își va subordona toate instituțiile statului. Conducătorii autorităților publice centrale, care vor refuza să prezinte în Consiliu Suprem de Securitate datele solicitate de președintele Dodon, vor risca pedepse de ordin contravențional sau chiar dosare penale. Observ că, în mod aproape inconștient, Blocul politic ACUM a participat la crearea unei suprastructurii de putere prin care președintele Dodon va controla toate instituțiile statului moldovean.De aici.

Probabil primul-ministru Maia Sandu nu a observat că acest artificiu introdus în funcționarea Consiliului Suprem de Securitate, îl va transforma pe președintele Dodon în deținătorul principal de putere în stat. Prin intermediul Consiliului Suprem de Securitate, domnul Dodon se va plasa deasupra procesului de redistribuire politică care are loc în acest moment – indiferent de coloratura politică deținută, membrii acestui Consiliu, șefi de instituții și ministere, îi vor da raportul.

Prin controlul pe care instituția prezidențială îl va deține asupra  Consiliul Suprem de Securitate republica parlamentară se transformă în republică prezidențială – președintele Dodon va conduce, de jure, Cabinetul de Miniștri.

De pe aceste noi poziții de putere domnul Dodon poate solicita celor doi lideri ai Blocului politic ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, o colaborare electorală onestă pentru viitoarele confruntări electorale – domnia sa va avea deja toate instituțiile de putere în buzunarul său. Atunci își va permite, nu-i așa, să fie cât se poate de onest!

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole