Occidentul ca model și dezgheţul relaţiilor dintre SUA şi Rusia va fi o veste bună pentru Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Articolul Președintelui PD, Vlad Plahotniuc, pentru foxnews.com, a stîrnit multe comentarii în presa internaționala, dar și  cea internă, pentru ca autorul a reușit să puncteze cîteva probleme fundamentale ale R.Moldova, și relațiilor acesteia cu marile puteri, în noul context internațional.

Vlad Plahotniuc vine cu o adresare îndrăzneață către Președintele SUA,  “În timp ce mulţi est-europeni salută promisiunea administraţiei Trump de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia, noi sperăm ca acest lucru să nu se producă în detrimentul visului nostru de a ne consolida legăturile cu Occidentul”.

Aceaste temeri, că noul Președinte Trump, ar putea sa facă un tîrg geopolitic cu Putin, prin care R.Moldova și Ucraina ar fi cedate în sfera de influiență a Rusiei se regăsește la mai mulți comentatori de politică externă.

Însă R.Moldova are doi aliați puternici, parteneri strategici a SUA, și anume UE la care este asociata, și Romania, care este principalul avocat al țării noastre, care în opinia mea vor face demersuri la noul Președinte American, astfel ca să se evite transnistrizarea.

Vlad Plahotniuc subliniază  “După ce a suferit sub comunism timp de aproape o jumătate de secol şi a luptat împotriva corupţiei ani în şir, Moldova se luptă pentru o democraţie de piaţă liberă şi statul de drept. Privim Occidentul ca un model economic şi politic, deoarece împărtăşim valorile libertăţii şi democraţiei”.

E o concluzie importantă, pentru societate și experți, dar în primul rînd pentru cancelariile țărilor interesate, să auda aceste mesaje proeuropene, de la liderul principalului partid de guvernămînt.

Astfel prin declarația ferma că Occidentul este un model economic şi politic pentru R.Moldova, definitiv se spulberă speculațille conform cărora ar fi posibilă o nouă majoritate parlamentara cu socialiștii și deturnarea cursului de modernizare europeană a țării.

De asemenea Vlad Plahotniuc, arată fermitatea în a implementa Acordul de Asociere cu UE ”Prin Acordul de Asociere cu UE şi foaia de parcurs aprobată pentru 2016, Republica Moldova este pe cale de a eradica corupţia politică, a elibera sistemul economic şi a consolida statul de drept. În schimb, primim stimulente concrete pentru diversificarea şi modernizarea economiei, inclusiv în vederea unei extinderi a comerţului bilateral cu UE, care acoperă deja 62 la sută din exporturile noastre”.

Autorul a  punctat clar, ca Moldova va continua să implementeze Acordul de Asociere cu UE, și integrarea europeană, indiferent de pozitia președintelui pro-rus Dodon, și că Moldova se orientează la spațiul civilizațional Occidental.

La fel de importantă mi se pare aserțiunea că orientarea pro-europeana a moldovenilor nu înseamna o pozitie anti-Rusia, dimpotriva  vrem sa fim pod de legatura intre Rusia si Occident.
Posibila apropierea între SUA și Rusia ar putea fi benefică Moldovei, fară a știrbi din drumul nostru european.

Ne rămine să sperăm că “Dezgheţul relaţiilor dintre SUA şi Rusia va fi o veste bună pentru Moldova”.

Din discursul de la Congresul PD, și din articolul din foxnews, putem sa concluzionăm ca Vlad Plahotniuc  este liderul coaliției majoritare din Parlament, care formează guvernul proeuropean Filip, și are un plan de țară pentru R.Moldova.

Comentarii