Oare profesorii o vor crede? Maia Sandu le promite ceea ce nu le-a putut da când era ministra Educației

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Oare profesorii o vor crede, Maia Sandu le promite ceea ce nu le-a putut da când era ministra Educației, pas, vlad filat pldm

Maia Sandu le-a promis azi profesorilor din Moldova că dacă partidul ei vine la guvernare salariile vor crește cu peste 50%. Ideea nu e rea, ba din contra! Cine nu vrea salarii mai mari? Dar să vedem în ce măsură este posibil acest lucru. 

În Republica Moldova în prezent activează peste 12 mii de profesori care au salarii începând de la 3500 de lei / lună. Ca să le fie majorate salariile la toți cu 50 la sută este necesar 250.000.000 de lei anual din bugetul de stat (nu sunt economist, am facut un calcul aproximativ). Eu ca cetățean sunt curios de unde va lua PAS aceste 250 de milioane de lei în plus la bugetul de stat în fiecare an? Cert este că pe vremurile politice când Maia Sandu era ministra Educației și Vlad Filat premierul țării, ei n-au reușit să le majoreze salariile la profesori cu 50%. Sau n-au dorit s-o facă? Au dorit, desigur, orice partid care se află la putere vrea să majoreze salariile celor care lucrează la stat, dar bugetul este limitat. Și trebuie de împărțit la toți după posibilitățile financiare existente.

Și nu e doar asta! Maia Sandu chiar are tupeu, ea ne avertizează pe Facebook că există riscul să se închidă mai multe școli în următorii ani. Evident că e real acest lucru dat fiind că numărul copiilor este în scădere de la an la an, dar nu este ea în măsură să bată alarmă când singură a dat ordin să fie închise mai multe școli! Vă amintiți despre optimizările făcute de Maia Sandu prin 2013-2014 fiind ministră a Educației – Doamnă politician, nu va fost milă atunci de acei copii din satele în care le-ați închis școala?

Despre asta e vorba – despre populism! Opoziția de la Chișinău aruncă ACUM tot felul de mesaje în societate doar ca să isterizeze oamenii și să-i scoată la proteste. În realitate PAS și Platforma DA nu au interesul de a ajuta muncitorii, pe ei îi interesează să ajungă la putere, îi interesează funcțiile de stat. Probabil că deja și-au împărțit între ei funcțiile, cineva din PAS a pus ochiul pe vreun minister drăguț, altcineva din Platforma DA se visează cum stă în fotoliu de deputat, mai ales cei din PLDM care înțeleg că în curînd mandatul lor se termină și vor trebui să plece din funcțiile primite cadou de la Filat.

maia sandu, ministerul educatiei, pldm, guvernul filat

P.S. Doamna Maia Sandu, dar la medici cu cât le vei mări salariile? Ce nu merită și ei cu 50% mai mult?

Dar la funcționarii publici cu câte %? Dar la polițiști? Dar la militari, ei tot vor mai mulți bani. Să nu uităm și de alte categorii de bugetari (drumari, bibliotecari, asistenți sociali, etc), care tot merită salarii mai mari. De unde veți lua bani pentru toți, doamna Maia Sandu? Sau cei din PAS au vreun plan magic de guvernare ca PIB-ul Moldovei să crească automat cu 50%.

Comentarii