O Soluție perisabilă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Câte stele sunt pe cer/ Până-n ziuă toate pier/ numai pe flamura noastră/arde steaua ca o proastă (folclor)
Arde Steaua Socialistului Dodon, grație atenției excesive pe care i-o acordă presa și toți ceilalți. Funcționarul de ieri devotat șefilor s-a gândit să profite de conjunctură și să ajungă el însușii șef. Dar steaua sa pălește în pofida resurselor pompate pentru a o lansa. Deși s-a supărat pe PCRM pentru că i-au cerut să se sacrifice în numele propriei inițiative, Dodon a ratat șansa de a demonstra că poate fi mai mult decât funcționarul de altădată și poate juca pe cont propriu. Nu e nici tristă situația, nici penibilă, este prognozabilă, un fel de ”ce s-a cerut de demonstrat” într-o problemă de clasele primare.
Riscul nu intră în arsenalul funcționarilor, de asta ei nu sunt buni de jucat pe cont propriu. Sunt executori. Când a trebuit să fie votat președintele, socialiștii au executat, când se dispută viitorul țării, socialiștii execută, iar elanul crește în funcție de autoritatea comanditarului. Dacă e în vogă să mergi în UE și nu există rezistență, mergem în UE, dacă apare rezistență – mergem în direcția opusă. În aceste condiții nu e de mirare că după ce nu s-a integrat în PCRM, nici la socialiști nu-i merge prea bine, iar părinții fondatori s-au ”lepădat” ai partidului de noul lider.
Jurnaliștii probabil se mândresc că au găsit o groază de contradicții care parcă l-ar demasca pe Dodon, transformându-l într-un impostor politic. Dar adevărul e că Dodon nu este politician, fiind un exemplu clasic de jucător care acționează în funcție de conjunctură. Jucător, dar sigur nu de șah, altfel nu s-ar fi expus prin scrisori lacrimogen către PCRM.
Păcat de echipa care i s-a alăturat, păcat de cei care l-au promovat în guvern și apoi în parlament, păcat de țară că e plină de profitori care nici măcar cu câteva luni până la expirarea mandatului nu au curajul să renunțe la privilegii de dragul… chiar și a unui gest PR de rezonanță. Și în naivitate absolută risc să sper că într-o zi cei care îl au astăzi în față de Dodon, omul ce a votat un președinte românofil, a susținut referendumul rusofililor din Găgăuzia, a implementat ca ministru Planul de acțiuni cu UE, a optat ca deputat pentru Uniunea euroasiatică, a fugit ca gogoașa de la comuniști, de la alianță, de la foștii socialiști…, acei oameni care îl blamează astăzi pe Dodon vor promova altfel de persoane – incomode, gălăgioase sau morocănoase, dar eficiente și cu viziune, nu una flotantă, ci adevărată. Vise.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole