O nouă țeapă pentu Andrei Năstase

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Visul lui Andrei Năstase de a deveni unicul candidat al opoziției la prezidențiale s-a năruit. Liderul Platformei DA nu va fi nici măcar candidatul partidelor extraparlamentare de dreapta. Maia Sandu pur și simplu a făcut abstracție de el, ca să nu spun că l-a „kidănit”. Ieri, consiliul politic al partidului Acțiune și Solidaritate a decis, unanim, desemarea Maiei Sandu drept candidatul formațiunii la prezidențiale.

Dacă vreți o probă pentru faptul că gestul Maiei Sandu l-a enervat la culme pe Năstse, atunci aflați că televziunea lui de buzunar nu a dat nicio știre despre decizia PAS. Jurnal TV, probabil, avut interdicția de a tiraja știrea. Cât de furioși sunt acum frații Năstase și sponsori lor, nu ne rămâne decât să ne imaginăm, după ce, anterior, liderul Platformei DA a chemat partidele din opoziție ca din 20 iunie să înceapă negocierile în vederea unui candidat unic. Nu știu ce a fost în culise. În public, însă, nu s-a strecurat nimic, creându-se impresia că apelul lui Năstase pur și simplu nu a fost luat în serios. Au tăcut toți ca la două săptămâni după expirare acestui ultimatum Maia Sandu să-i fure visul lui Năstase.

În aceste condiții, Victor Țopa ar face bine să-și păstreze banii. Nu de alta, dar…să investești în promovarea finului la prezidențiale e ca și cum ai hrăni gâște sălbatice. Asta pentru că Andrei Năstase nu are nicio șansă în fața Maei Sandu. Asta o arată toate sondajele, indiferent de sursa lor de finanțare. La etapa actuală, unicul concurent de temut pentru ex-minisrul Educației este Igor Dodon. Deși e greu de spus. Ar fi mai bine să așteptăm candidatul democraților. Ei știu să facă surprise.

Până atunci, însă, constatăm că nu avem sfinți. Dacă aveți impresia că doar guvernarea are pecetea miliardului, vă înșelați. De-a lungul vremii Banca de Economii a fost mulsă de toate guvernările, inclusiv de premierul Zianaida Greceanîi și ministrul Economiei, Igor Dodon (2008-2009). La fel și Maia Sandu a preferat să tacă atunci când Guvernul Leancă a decis să aloce 14 miliarde de lei pentru a acoperi golul creat de furtul miliardului din cele trei bănci. Incredibil, dar Banca de Economii a fost atacată chiar și de către unul dintre finanțatorii platformei DA – Viorel Țopa. Să nu uităm că acesta a fost președinte BEM între anii 1999-2001, a fost găsit vinovat de delapidări de milioane și condamnat la opt ani de închisoare.

Tabloul este următorul: unii s-au înfruptat din banii Băncii de Economii, iar alții au devenit complici pentru că au știut despre asta, dar au preferat să tacă. În concluzie, astăzi, fără pic de jenă, însuși, hoții strigă prindeți hoții. Dar nu despre asta e vorba. Vroiam să sugerez că nu avem oameni fără schelte la prezidențiale.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole