O nouă majoritate parlamentară: PLDM-PCRM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu încape nicio îndoială că în Parlament s-a creat o nouă majoritate parlamentară: PDLM-PCRM. Este adevărat că această nouă majoritate parlamentară nu se bazează pe criterii ideologice, aşa cum, de fapt, nici AIE nu era una situată pe astfel de temelii, ci eminamente pe interese. Componentele deja defunctei AIE s-au unit într-o alianţă de guvernământ pentru interesul comun de a-i îndepărta pe comunişti de la cârma ţării şi a prelua guvernarea, asta presupunând controlul asupra unor importante circuite financiare, licenţierea diferitor activităţi economice şi comerciale (în special a importurilor), gestionarea banilor publici, controlul asupra întreprinderilor de stat şi multe alte chilipiruri, atât de multe încât pe unele noi nici măcar nu le bănuim, în timp ce acestea îi fac putrezi de bogaţi pe guvernanţi.

Din 2009 până astăzi, interesele din cadrul AIE au concis sau, cel puţin, au putu fi armonizate. Dar, iată, drept urmare a unei serii de greşeli grave comise de liderii Partidului Democrat (în special, sprijinul până-n pânzele albe pentru cei care au participat la chiolhanul din „Pădurea Domnească”, soldat cu moartea unui om), s-a ajuns în momentul în care premierul Vladimir Filat s-a văzut în puteri (sau poate doar s-a crezut în stare) să înlăture PD de la guvernare şi, în special, pe finanţatorul acestei formaţiuni Vladimir Plahotniuc. Vladimir Filat a apelat la ajutorul lui Vladimir Voronon, care deja de mai bine de 3 ani nu mai are loc la masa bucatelor. Aici trebuie să adăugăm şi ranchiuna pe care Voronin i-o poartă lui Plahotniuc, cu care, într-un timp, au avut business comun, dar care, prin 2009, l-a lăsat cu buza umflată pe bătrânul comunist, suflându-i o parte din afacerile familiei. Deci, Voronin, avid de răzbunare, a pus umărul la debarcarea lui Plahotniuc. Înţelegerile dintre Filat şi Voronin privind demiterea lui Plahotniuc este, dacă vreţi, acordul de constituire a alianţei PLDM-PCRM. Mai ales că verzii şi roşii intenţionează să-i demită pe toţi miniştri PD şi PL, care, întâmplător sau nu, şi unii, şi alţii, sunt albaştri (în sens cromatic).

Este greu de imaginat că locurile acestora din Guvern vor fi ocupate de către comunişti. Ei nu au nici un motiv să-şi asume responsabilitatea guvernării acum, când a mai rămas puţin timp până la alegerile parlamentare ordinare şi, mai ales, că există şi perspectiva unor alegeri anticipate. Cel mai probabil, Guvernul Filat va fi unul minoritar. Filat îşi doreşte un guvern minoritar, ca să domnească de unul singur. Dar chiar şi minoritar, acesta va avea nevoie de acoperire parlamentară, fără sprijinul unei majorităţi în Legislativ, Filat nu va putea guverna. Iar această majoritate nu poate fi decât o coaliţie, fie şi neoficializată, PLDM-PCRM. Altfel nu se poate. Decât alegeri parlamentare anticipate.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii