O normalizare a relaţiilor România-Rusia slăbeşte poziţia lui Igor Dodon

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Se relansează relaţiile diplomatice româno-ruse

Pe data de 20 februarie a avut loc la Bucureşti o întâlnire între ambasadorul rus din România, excelenţa sa Valeri Kuzmin, şi ministrul de externe al României, Teodor Meleşcanu.

Evenimentul a fost relatat oficial, dar sec, de partea română:

„Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit luni, 13 februarie 2017, pe ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin.

Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța unei abordări pragmatice în relațiile bilaterale, exprimând deschiderea părții române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct.

În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare”.

Pe de cealaltă parte ambasadorul Rusiei s-a folosit de eveniment pentru a relata în presa de acasă o normalizare a relaţiilor cu România.

Cooperarea diplomatică-o necesitate

Percepţia opiniei publice din România în raport cu Federaţia Rusă îi creează acesteia din urmă mari probleme în privinţa posibilităţii diplomaţiei româneşti de a se mişca liber în directia deschiderii relaţiilor diplomatice cu Federaţia Rusă.

Cu toate acestea, România nu poate neglija că Federaţia Rusă reprezintă un factor de stabilitate/instalabilitate regional, motiv pentru care politica „spatelui întors” nu se dovedeşte a fi cea mai potrivită.

Inclusiv numirea lui Meleşcanu în fruntea ministerului de externe nu reprezintă altceva decât sugerarea dorinţei părţii române de a deschide căi diplomatice de comunicare. La acest moment relaţiile dintre cele două state sunt la cele mai scăzute cote din ultimii 70 de ani, lucru anormal având în vedere că cele două reprezintă poli de stabilitate în regiune.

Costul relaxării- Unirea României cu Republica Moldova

În ultimii 5 ani Federaţia Rusă a preferat să acţioneze direct la nivel internaţional, fără menajamente, pentru a-şi impune propria politică.

Ori în această parte a Europei deschiderea relaţiilor cu România reprezintă o necesitate urgentă. Nu se poate neglija rolul ţării noastre în regiune, iar Rusia nu se poate mulţumi cu relaţii bune cu Bulgaria şi Ungaria, ţări fără relevanţă geopolitică.

Tocmai pe acest motiv, având în vedere şi iminenta Unire a României cu Republica Moldova, este obligaţia Federaţiei Ruse să maximizeze şi să transforme acest proces în unul care îi este favorabil.

Avem un proces ireversibil iar acest lucru este conştientizat la Moscova. Păi dacă astfel este, atunci de ce să nu negocieze cu România anumite aspecte, căci după proces va fi prea târziu?

Ori şi România are nevoie de dialog, căci nu putem nega că Unirea este bine să se facă şi prin comunicare cu Rusia. Nimeni nu cere voie, însă este firesc să  nu neglijăm realităţile globale şi regionale.

Poziţia lui Igor Dodon este puternic şubrezită

Federaţia Rusă cam trebuie să se decidă: vrea relaţii bune cu România? Atunci trebuie să renunţe la a susţine politica antiromânească a statului Republica Moldova.

România nu se poate împăca cu ideea unor relaţii superficiale.

Ori în acest context firele lui Igor Dodon au fost deja tăiate, iar poziţia lui în Republica Moldova puternic şubrezită.

Relaţii mai bune cu România înseamnă unele mai proaste pentru Igor Dodon.

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole