O neînţelegere

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Oraşul Bălţi devine, încet, dar sigur, sinonim cu „parada”…  Nu a trecut nici o lună de la ceea ce se cheamă 9 mai…  a venit 22. Criză de paraderie, nu alta!

Pe 22 mai la Bălţi se sarbatorea ziua oraşului. Tradiţional, în această zi se organizau nişte manifestări culturale în faţa Teatrului Naţional şi estrada de vara; se mai aduna un fel de iarmaroc unde restauratorii îşi desfăceau terasele improvizate şi vindeau de-ale gurii şi băuturi « răcoritoare ». Fără prea multă politică. Cu muzică şi voie bună.  Mă rog, orăşenii se distrau şi mai uitau de grijile cotidianului… Nimic extraordinar: format tradiţional pentru oricare oraş din oricare ţară.

Anul acesta, însă, sărbătoarea a fost denaturată în paradă şi campanie electorală. Pe bani publici… paradă pentru un candidat. Cred ca sînt suficiente materiale în pozele care urmeaza pentru a intenta dosare de deturnare a fondurilor, trafic de influenţă, încalcarea codului electoral, etc. etc. Dar asta într-o ţară normală. La noi, în Moldovania, Bălţi este „premiat” cu zone economice libere…

Şi nu m-ar indigna decît în aceeaşi măsură ca şi alte mîrlănii electorale, dar de data aceasta bucata e prea mare… şi nu putea trece fără consimţămîntul şi participarea activă a unora sau indiferenţa tacită a altora.

Cum, stimaţi creştini, mai intraţi prin bisericile popilor ce mărşăluiesc în rînd cu voronini şi panciuci care v-au persecutat şi prigonit timp de zeci de ani?

Cum, stimaţi părinţi, acceptaţi ca copiii dumneavoastră să defileze prin piaţă într-o zi de duminică şi să fie „utilizaţi” în jocul murdar politic? Şi D-stra, stimaţi directori de şcoli şi colegii, mai continuaţi să primiţi ordine de la „papicu”? Şi D-stră, stimaţi guvernanţi de la ministere, chiar acceptaţi într-atît de uşor ca subalternii să încalce legea?

Cum, stimaţi funcţionari publici, acceptaţi să îndepliniţi comenzi politice în loc să vă cautaţi de datorie? Ce caută maşini de poliţie şi ambulanţe în aceste parade?

Cît am trăit la Bălţi am auzit mereu: „я не понимаю”.  A venit rîndul meu! Astăzi v-o spun sus şi tare, stimaţi bălţeni:

„Я ВАС НЕ ПОНИМАЮ!”


Popii defileaza in rind cu Voronin

Directorii de scoli au primit „pricaz” sa scoata copiii la parada. Ministerul Educatiei stie?

Deja-vu: astfel se defila pe piata din Balti cu 25 de ani in urma. Doar ca fara blugi…

Si daca cineva le astepta in alta parte? Ministerul Sanatatii stie?

Ministerul de Interne stie cum sint folosite masinile din dotatie?

Iata si scolile sportive… Normal: parada e sport national la Balti.

Ei da asta chiar e schizofrenie! Isi imagineaza cineva Apple, sa zicem, la demonstratie sustinindu-l pe Obama?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii