O discuție cu Voronin care îl va speria de moarte pe Filat (Fragment din cartea despre Filat)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Prietenii mei de peste hotare, analiști politici și reporteri de la influente publicații ale lumii cărora le explicam parcursul R.Moldova , îi inițiam în programul de reforme avansat continuă să mă mai consulte și acum.

Evident, îi interesează aprecierile mele despre actuala clasă politică, originea ei, cum a făcut averile și scopurile reale pe care și le propune.

Recitesc capitolele de început ale cărții și constat că dacă nu conectăm o nouă clasă politică la realitățile lumi globalizate, dacă nu reușim să introducem meritocrația în sistemul nostru politic, vom eșua lamentabil. Îi întreb pe confrații mei cu ce ne pot ajuta și toți îmi răspund că doar noi ne putem edifica. Adică, trebuie să ne punem , foarte calm întrebări de sine și să răspundem onest la ele. Așa ca la un club al alcoolicilor anonimi, care vor să se trateze.

Căci, ceea ce avem acum la guvernare este un dezastru. Avem o clasă politică ticăloșită care și-a recrutat adulatori și ciugulitori din palmă pentru a învinui opoziția. De regulă, lucrul acesta îl face presa de partid, dar nu instituțiile media care-ș obligate să apere interesul publicului, fiind în alte părți, dar nu la noi, câinii de pază ai societății.

Presa neangajată, precum pretind a se numi toate instituțiile media, blamează pentru toate flagelurile opoziția, uitând că ultima nu este la guvernare.

Războiul anunțat le convine lui Filat, Timofti, Lupu, Diacov. Ei îl comandă și pentru aceasta vor fi sancționași dur chiar de UE și chiar după Vilnius. Dar ei deja văd că au pierdut războiul și tremură în cubul lor.

Mai pot repara ceva, dar nu știu cum să o facă. Pentru aceasta nu le ajunge minte și pregătire. Vedeți bine, politica nu este arta de a fura, ci arta de a gândi.

E limpede – opoziția nu este un factor decizional. Puterea, adică numai Filat și Plahotniuc, într-o formulă concentrată, dacă vreți, sunt responsabili de sărăcia și banditismul, de corupția în care a ajuns țara. Ei nu vor schimba nimic atât timp cât nu vor fi capabili să ajungă la un compromis istoric cu opoziția în numele poporului, a viitorului său. Dar trebuie să sacrifice pe cineva, fiindcă poporul are nevoie de imagini tari, cu sânge, dar și de ciocolată.

Despre compromis istoric a vorbit însuși Vladimir Voronin. Marșul comuniștilor spre instituțiile statului, după cum ar fi cea a primului ministru și a președintelui, a fost un spectacol bine regizat. Iar Leancă și Timofti au arătat ce consilier incapabil au în persoana lui Filat.

Acest cocoș galic care distruge tot în țară ca să se mențină la putere, fiind după cum am spus, un blestem pe capul nostru, trebuia să le spună ”da”. ”Da” însemna să iasă și să anunțe negocierile cu opoziția. Semnalul pentru UE în preajma summitului de la Vilnius avea să fie unul extraordinar . Nu contează rezultatul , contează începutul, inițiativa, dacă vorbim despre politică de calitate nu de amatorism de-al lui Filat și Lupu.

Filat, care speră să îngrașe porcul în ajun, s-a înecat la mal. El nu are un teren de luptă în preajma alegerilor și a ordonat ca toți să declanșeze lupta împotriva lui Voronin și a comuniștilor. El nu are exemple,pentru a convinge lumea că a făcut bine în patru ani. Deci, destabilizarea situației îi convine lui Filat care simte funia nemulțumirii populare la gât.

Cu alte cuvinte, Filat nu înțelege că noi schimbăm sistemul. De aceea ne este necesar compromisul. Nici Tkaciuk, nici Voronin nu au scris în discurs termenul ”compromis istoric”. Aceasta au făcut-o experți notorii de peste ocean care-i consultă pe comuniști. Revoluția liniștită e cea mai bună metodă pentru occidentali.

Ei doar văd că nici uniunea vamală, nici Uniunea Sovietică, nici Uniunea Europeană, nimic nu-i interesează atât pe Filat- Plahontiuc, cât și pe Voronin. Pe ei îi interesează puterea și banii.

În pofida mirosului neplăcut care se asociază cu însăși noțiunea de putere, toți trebuie să conștientizăm că suntem produsul ei. Bogăția, sărăcia, războiul, pacea toate sunt produsele puterii.

Vidul de putere în care a ajuns R.Moldova anunță nevoia imperioasă a restructurării relațiilor de putere, asemănătoare deplasării și fricțiunii plăcilor tectonice înaintea unui cutremur.
Din cutremur va proveni unul dintre cele mai rare evenimente ale istoriei umane – o revoluție în sânul puterii, când atât victorioșii, cât și învinșii reformează sistemul ticăloșit, care nu este nici socialismul, nici capitalismul , ci lăcomia și setea de îmbogățire care a afectat elitele politice din spațiul post – socialist.

Eram la Pen Clubul american și discutam despre perspectivele înlocuiri socialismului dezvoltat din defuncta Uniune Sovietică cu un sistem mai bun, care ar aduce oamenilor bunăstarea și pace ca într-o poveste.

Ne pregăteam deja de plecare, când a venit marele întârziat, Lee Atwater, unul dintre consilierii lui Ronald Reagan. Și-a prezenta scuzele de rigoare și ne-a întrebat dacă se poate revanșa.
Ne-am înarmat toți cu apă minerală, cafea și eu l-am rugat să ne vorbească despre eficientizarea sistemului politic. Mai concret, cum putem să-l înlocuim cu cel capitalist așa ca oamenii să sufere cât mai puțin.

Fostul consilier al lui Reagan, ulterior managerul de campanie al lui George Bush, apoi președintele Comitetului Republican Național ne-a spus că s-ar putea să fi auzit multe despre revoluția Reagan. Ziarele au fost pline de cutremurătoare articole vizând schimbările pe care plănuia Reagan să le opereze.

Echipa lui Reagan s-a așternut serios pe muncă, dar potrivit lui Atwater nu a reușit decât, cu multă șansă, datorită dezghețului din Uniunea Sovietică , să schimbe sistemul american foarte puțin.

Asta pentru că oamenii din umbră, partenerii de dezvoltare, cum îi place lui Filat să spună, organismele internaționale după cum sunt ONU. UE, marile puteri , bogații vor influența deciziile baronilor locali, neadmițând ca interesele lor geopolitice și strategice să fie afectate. Mereu vor dezbina pentru a conduce. Lumea întreagă trebuie să schimbe sistemul de valori , periclitat de criza financiară globală.

Din această perspectivă îndemnul neauzit al puterii de a proceda la căutarea unui compromis istoric în numele oamenilor sătui până în gât de ceartă, murind de foame, este principalul rateu al lui Filat-Plahotniuc.

Al doilea este că au discutat cu Voronin războiul, adică alegerile anticipate și nu pacea. Concluzia pe care o tragem constă în faptul că altă clasă politică trebuie să fie la înălțimea momentului și să procedeze neîntârziat la identificarea compromisului istoric și politic.

În această ordine de idei alegerea de către chinezi a României drept tigru oferă o șansă istorică pe care suntem obligați să o valorificăm. Vom intra în UE nu cu coatele goale, dar având deja ce exporta.

Spre deosebire de actuali conducători care se tem de întrebări la care nu pot categoric răspunde și nu vor să fie scoși fără ”plavci” în plină scenă, Vladimir Voronin a vorbit foarte inspirat despre socialismul cu particularități chineze pe care-l edifică țara de sub ceruri, adică China.

A doua economie a planetei, prezentă în România ne va ajuta să găsim un consens istoric, realizat prin ridicarea standardelor de trai ale populației.
Este adevărat la negocieri nu pot participa cei care au fost demiși pentru corupție. Ei trebuie să moară pentru binele moșiei. Dar la noi nimeni nu vrea să se sacrifice. Și dacă nu vor, trebuie să-i obligăm, la urna de vot să-și dea obștescul sfârșit.

(Va urma continuarea în care voi reda dialogul cu Vladimir Voronin despre China, vom discuta de unde putem lua, sub garanția României banii pentru investiții ca să reușim să urcăm în ultimul vagon al globalizării. Apropo, vreau să le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au comentat articolul anterior, reprezentând fragmente din cartea despre Filat. Este intitulat ”România va fi un tigru al Europei, iar R. Moldova o feudă de-a lui Filat și Plahotniuc, condusă de Ciubais. E timpul să le dăm peste mâini în mod democratic”. Opiniile Dvs. mă conving să ne putem regândi viitorul)

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole