O DECIZIE CU CONSECINȚE ECONOMICO/POLITICE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Patru dintr-o lovitură: deputații. Oleg Sîrbu, Violeta Ivanov, Vladimir Mitiuc și Elena Bacalu au părăsit Partidul Democrat din Moldova și au anunțat că vor acorda sprijin grupului Pro Moldova condus de Andrian Candu.

Între timp, echipa condusă de Andrian Candu a făcut apel către grupurile și fracțiunile parlamentare din opoziția parlamentară dar și către cei din majoritatea parlamentară, (adică din fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat), să participe la constituirea unui bloc anti-guvernamental. Deja, un comunicat al formațiunii politice conduse de Ilan Șor a anunțat că deputații din fracțiunea Partidul Șor se alătură noului bloc politic.

Politologul Corneliu Ciurea afirmă că decizia din 7 mai a judecătorilor constituționali, care a anulat legea cu privire la acordarea creditului din Federația Rusă a avut premise juridice slabe și a plecat de la puternice motivații politice.

Nu conosc motivațiile judecătorilor constituționali. Văd doar urmările acestei hotărîri, iar ele sunt eminamente politice. Decizia Curții Constituționale a fost factorul care a declanșat/coagulat opoziția antiguvernamentală.

Plecând de la aceste urmări petrecute pe scena politică moldovenească pot constata transformarea Curții Constituționale într-un actor politic cu greutate.  

Deputatul Partidului Acțiunii și Solidaritate, Mihai Popșoi, declara la o emisiune de televiziune că formațiunea din care face parte este gata să facă alianță „și cu dracu, doar să scăpăm de Dodon”.

Apelul făcut de Andrian Candu, de construire a unei alianțe anti-guvernamentale vine în întâmpinarea acestei dorințe.

Uraganul politic din Parlamentul Republicii Moldova confirmă că în legislativul moldovean au acces deputați cu slăbiciuni ascunse, care pot fi declanșate. Adevărata putere politică a acestei alianței se va vedea după încheierea stării de urgență, atunci când, potrivit lui Alexandru Slusari, va fi inițiată o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Chicu.

Urmează doar să urmărim ce se va întâmpla atunci. Nu putem exclude o cădere a guvernului – s-a văzut că betonul din care a fost constituită fracțiunea democraților moldoveni nu a fost unul de calitate.

Răspunsul la viitoarele evoluții politice din Republica Moldova a fost dat tot de Curtea Constituțională – potrivit judecătorilor constituționali, în caz de alegeri anticipate, până la 17 august 2020, ele pot avea loc pe baza sistemului mixt, după 17 august 2020 acestea se vor desfășura conform sistemului de vot proporțional.

Există, așadar doar o singură dilemă. Iar președintele Dodon este cel care va trebui să aleagă.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole