O DECIZIE CARE SCHIMBĂ JOCUL DE PUTERE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, prin care Cabinetul de Miniștrii condus de Ion Chicu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

Am remarcat, corectele judecăți constituționale ale judecătorului Serghei Țurcanu, am observat abilitatea deputatului Sergiu Sârbu în interpretarea legislației și nu am putut trece cu vederea eleganta subtilitate juridică a ministrului justiției, Fadei Nagacevschi. Cele cinci ore ale dezbaterilor au fost un spectacol politico-juridic care a confirmat că spațiul dintre Prut și Nistru are capacitatea de a educa și forma intelectuali de calibru. Felicitări!

Rezumatul acestor discuții este simplu.

Reprezentanții opoziției au încercat să arate neconstituționalitatea Legii 56 plecând în argumentarea lor de la prevederile mai puțin necesare conținute de ea, pentru a ajunge la justificarea, corectă, potrivit căreia neconstituționalitatea legii constă în faptul că premierul Chicu nu a prezentat argumentația legii în ședință parlamentară, către deputați. Ministrul Justiției, la rândul său, a folosit ca argument suprem, foarte solid, faptul că opoziția parlamentară nu a depus o moțiune de cenzură la acțiunea politică a Cabinetului de Miniștri. Fadei Nagacevschi a spus că în data de 2 aprilie, a avut loc o ședință a legislativului moldovean – chiar dacă aceasta nu a avut cvorum – și că deputații din opoziție puteau solicita primului ministru să prezinte argumentele pentru care și-a asumat răspunderea parlamentară.

Sunt de acord cu logica judecătorului Serghei Țurcanu care a sugerat că nu putem numi ședință a Parlamentului o adunare a deputaților care nu are posibilitatea de a adopta decizii, o ședință parlamentară este cea care adoptă decizii, adică cea în care există cvorum.

Decizia Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității  nu a analizat angajarea raspunderii în fond, ci mai degrabă procedurile:
„Curtea a reținut că Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 (…) a fost adoptată cu încălcarea procedurilor constituționale și contravine articolelor 6 și 106, punct 1 din Constituție”. De aici.

Judecătorii constituționali au procedat/judecat/interpretat foarte corect. Pe data de 2 aprilie, am fost printre primii care am constatat eroarea de procedură a adoptării acestei legi.

La fel de corectă a fost decizia anunțată de președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, la începutul dezbaterilor, de a nu participa la judecarea constituționalității Legii 56 din 2 aprilie. A fost o decizie logică.

Una peste alta, nu pot decât să salut decizia Curții Constituționale din Republica Moldova, prin care s-a declarat necostituționalitatea Legii 56. Prin această hotârîre s-a demonstrat că, în acest moment concret, judecătorii constituționali au avut independență în interpretarea Costituției Republicii Moldova și nu sunt supuși presiunilor politice de orice fel.

Există desigur și mâhniri. Probabil, premierul Chicu este supărat pe decizia luată de judecătorii constituționali: el a încercat să ajute sectorul HoReCa prin scăderea cotei de TVA de la 20%, la 15%, prevedere conținută de Legea 56. Prin declararea neconstituționalității  ajutor nu mai poate fi aplicat. Și președintele Dodon poate fi mâhnit: taxa de 9 euro de la fiecare pasager al aeroportului Chișinău va rămâne integral în buzunarul investitorului, adică și a lui Ilan Șor. Guvernul, la propunerea președintelui Igor Dodon, a decis ca jumătate din această taxă să vină la bugetul de stat, prin decizia de neconstituționalitate a Legii 56, a fost anulată și această prevedere.

Bucură faptul că premierul Chicu a fost prevăzător. Vineri, 17 aprilie, Comisia pentru Situație Excepțională a aprobat un șir de decizii prin care se acordă ajutor pentru cetățeni, dar și pentru agenții economici. Cabinetul de Miniștri condus de Iobn Chicu a avut posibilitatea să plătească îndemnizațiile de șomaj majorate, alocațiile pentru copii, la fel majorate, dar și suport pentru agenții economici.

Triumviratul opoziției parlamentare consideră decizia de astăzi a Curții Constituționale drept o victorie politică care le aparține.

Este o victorie care confirmă o înfrângere pe termen lung.

Explic: exercițiul care a avut loc la Curtea Constituțională, împreună cu rezultatul acestuia, au demonstrat că majoritatea PDM/PSRM respectă regulile democrației și joacă, politic vorbind, după aceste reguli.

Decizia Curții Constituționale schimbă jocul de putere din Republica Moldova. Opoziția parlamentară nu mai poate afirma, sonor și vehement, la PPE ori în altă parte, că puterea de la Chișinău nu respectă regulile democrației. Decizia Curții Constituționale arată că fiecare derapaj de la normele democratice şi încălcarea libertăţilor fundamentale poate fi taxat, atât de judecători cât și de opoziție, că acesta este rolul lui Andrian Candu, Andrei Năstase/Maia Sandu. Cu condiția ca acest triumvirat al opoziției să nu adoarmă în carantină.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole