O alipire la teritoriul Rusiei ar însemna deportări în masă și interzicerea Limbii române

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În Republica Moldova zilele acestea se discută despre două mari probleme legate de Rusia: 1. Aderarea la Uniunea Vamală; 2. Alipirea Moldovei la Rusia. Ambele probleme sunt destul de ”gheboase”, atât politic, cât și economic.

Luând în plan politic, putem spune că o eventuală integrare în Uniunea Vamală, care ar fi echivalentul politic integrării în Uniunea Europeană, înseamnă pentru Moldova păstrarea integrității teritoriale, suveranității și independenței. Cu un așa regim, Moldova poate oricând să părăsească UV, în cazul dacă nu place poporului din Moldova, sau dacă apar alte circumstanțe agravante, care nu ar mai permite menținerea Moldovei în sfera acestor interese.

Referitor la punctul doi, trebuie să accentuăm că o eventuală alipire la teritoriul Rusiei implică probleme ce ține de: independență, suveranitate, integritate teritorială, protecție socială și drepturile minorităților/majorității – care nu vor mai exista.

În cazul dacă Rusia își întinde tentaculele până la Prut, sau va prelua câteva teritorii ale Moldovei, trebuie să ne așteptăm la deportări în masă și la interzicerea limbii române pe teritoriul actual al Republicii Moldova, sau pe teritoriul care va fi ocupat. Un caz recent este al tătarilor din Crimeea, care sunt obligați să-și mute locul de trai, pentru că sunt împotriva Rusiei, iar peninsula nu mai aparține Ucrainei.

În cazul tătarilor până acum e o solicitare, dar dacă nu vor pleca la sigur vor fi deportați, la fel cum au fost deportate sute de mii de persoane pe timpurile stalinite, inclusiv din Moldova.

Poate cineva va spune că este o utopie, dar trebuie să ne dăm seama că alipirea la Rusia este un pericol real. După cum se știe, în Rusia limba oficială este rusa, astfel, în toate teritoriile unde este drapelul Rusiei limba oficială este rusa și nu se păstrează nimic din ceea ce este de pe loc, respectiv, nu se va păstra limba română nici ca limbă de circulație regională.

Pentru Rusia nu este nimic nou, iar cei mai în vârstă au trecut deja prin astfel de evenimente de interzicere a limbii și nu doar.

În acest context, depuneți efort și scoateți din capul tuturor că Moldova ar putea fi din nou teritoriu al Imperiului Rus, pentru că vor urma consecințe nu prea plăcute, cu istorii vechi din trecut.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii