Numele viitorului președinte nu mai contează. Pentru Washington important este ce poate Guvernul susținut de Parlamentul

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Igor Dodon sau Maia Sandu? Nu mai contează. Asta ne sugerează americanii, chiar dacă, cel puțin teoretic, Dodon ar fi un președinte incomod pentru interesele Washingtonului la Chișinău. Altfel nu-mi explic de ce Fondul Monetar, controlat în mare parte de americani, ar fi decis semnarea unui acord de împrumut cu Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale.

După mine, explicația ar fi că, într-un stat parlamentar, președintele nu contează. FMI negociază cu Guvernul, care, la rândul lui, își asumă implementarea reformelor cerut de finanțator. Este exact ca la bancă. Atunci când te împrumuți, creditorul vrea să fie sigur de faptul că ai capacitatea de a rambursa banii. Altfel, refuză să te împrumute. Așa a fost și în cazul Moldovei. FMI a evaluat economia țării, dar și temperatura politicului.

Pentru organizație era important ca Executivul să aibă susținerea Parlamentului. Atât. Președintele nu a contat. Contează voința partidelor de la guvernare de a face reforme în economie și în dmeniul financiar-bancar, în special. Surprinzător, dar și Maia Sandu, aseară, la dezbateri a declarat că semnarea memorandumului cu FMI înseamnă că din sectorul bnacar nu se mai fură.

Acum e lesne, ca niciodată, că nicio forță politică din țară nu mai poate provoca alegeri anticipate. Guvernarea a primit un mandat de încredere, cum nu a avut din 2009, după căderea guvernării comuniste. Este vorda despre un statut special, o carte de vizită, care deschide ușile pentru atât pentru banii Comisiei Europene, cât și pentru investițiile străine. Pe termen mediu, asta însemană noi locuri de muncă și, respectiv, bunăstare. Nu vreau să cânt osanale guvernării, dar trebuie să recunoaștem că de data au facut ceva pentru popor. Drept argument sunt reacțiile disperate ale opoziției.

Condamnatul Viorel Țopa, unul dintre finanțatorii patformei DA, a atacat dur, pe facebook, decizia FMI de a susține Moldova, simțindu-se dezarmat probabil în lupta lui cu guvernarea. O dovadă în plus este și tăcerea trustului media finanțat de Țopi. De remarcat că jurnal.md, ieri dimineață, plasează o știre prin care își anunță cititorii că astăzi FMI va lua o decizie în privința Moldovei, ca mai apoi să….tacă. Li s-a spus clar – “Niciun cuvânt despre succesul guvernării. Moldovenii trebuie demonizați, astfel încât să fie pregătiți pentu o eventuală lovitură de stat”.

Doar ața se subțiază pe măsură ce și România a decis ieri alocarea a încă trei milioane de euro pentru reparația a 83 de grădiniţe, anunţă Ministerul Dezvoltării Regionale de la București. Tot ieri, autoritatea a informat că au fost cumpărate pntru donație primele 96 de microbuze pentru școlile molovenești.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole