Numai Voronin, trădătorul propriului electorat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

In lipsa postului NIT, Partidul Comunistilor din Republica Moldova a împânzit tara cu bannere roșii pe care sta scris frumos sloganul „Doar comunistii, doar Voronin”.

Sa luam cu încetul si sa depanat istoria acestui politician si a partidului pe care-l conduce.

Vladimir Voronin inca din tinerele s-a manifestat ca un bun si fidel comunist. A ajuns sa ocupe functia de Ministru de interne si a stat gata sa impuse in concetățeni, de dragul Uniunii Sovietice, pe care o venereaza si acum, ocazional.

La sfirsitul anilor 90 cetatenii Republicii Moldova, nostalgicii dupa URSS, au așteptat o alta guvernare in locul blocului democrat care i-a adus la sapa de lemn si la pensii in caloși. Ca de nicăieri, a aparut salvatorul Vladimir Voronin cu armata sa de comunisti, care inca de pe atunci promitea bunăstare in Republica si anunta, in acelasi timp, ca partidul sau nu este acelasi partid comunist din trecut, e doar o formatiune politica care poarta aceasta denumire ca sa atragă mai multi alegători. Cu toate acestea, fiind doar un partid la care numai denumirea te trimitea inapoi, in 2001 Voronin reuseste, pe neasteptate, sa puna mâinile pe puterea de la Chisinau, pe care a dominat-o absolut, având un numar de mandate peste limita necesară ca sa schimbe parcursul Moldovei si ordinea constitutionala. Dupa acele alegeri a inceput o adevarata colaborare fructuoasa cu puterea de la Moscova, iar toti credeau ca sunt aproape o noua Uniune, in Frăție cu toti care pana in 89 erau intr-un singur stat. Întârzia atunci doar Rubla si prețurile in copeici.

Comunistii au inceput-o bine, pana cand Voronin a inceput sa-si însele electoratul si colegii de partid. A dat de gustul puterii si banilor si a inceput sa puna mana pe tot mai multe proprietăți. Presa Independenta, care rezista atunci cu greu, a reflectat in acele vremuri toate ilegalitățile clanului Voronin, care a ajuns sa fie bogat chiar daca se afișau ca proletari si promiteau tuturor ca vor fi cu toții egali si vor avea pe masa aceleasi bucate, in cantitati egale.

Pana la sfirsitul mandatului au inceput sa apară si primele semne de trădare politica din partea lui Voronin. Bătrânul lider s-a asmuțit deja spre asfințit, catre europeni. A vazut ca interesele sale si ale grupului sau de foști proletari sunt legate mai mult de colaborarea cu țările europene, unde mai usor se deschideau firme offshore si pe unde era mai usor de spălat orice leu furat din caznaua statului.

In 2005 Voronin se afișează langa Traian Basescu, liderul romanilor si personajul care de fiecare data a atras Moldova de partea intereselor europene, departe de cele reusesti. Basescu i-a facut campanie bătrânului Voronin, iar comunistii pana la urma au primit nota de la electorat, alegându-se cu mai putine mandate, dar suficiente sa faca o alianta cu un oarecare partid, condus atunci de Iurie Rosca.

Începând inca cu primul mandat, Voronin a suparat Rusia si a inceput demersurile oficiale cu privire la integrarea in Uniunea EUROPEANA. Acest parcurs a fost susținut si in mandatul doi, dupa alegerile din 2005, iar in 2006 Rusia a aplicat acele sancțiuni economice drastice pentru economia tânărului stat. Embargoul din 2006 a fost un raspuns la tradarile lui Voronin.

Comunistul a trădat, de o potriva, atât Rusia cat si electoratul sau. A inteles despre aceasta aproape de anul 2009, cand din nou s-a pomenit in preajma noilor alegeri parlamentare. Bătrânul si-a dat seama ca fara putere se ruineaza tot imperiul, iar noul sau electorat nu-l ajuta sa mai culeagă mandate inca pentru patru ani de guvernare.

Brusc, Voronin si-a întors fundul catre Uniunea Europeana si a inceput sa coecheteze cu Rusia, spunând poporiilor alegători ca doar alaturi de aceasta putere Moldova are viitor. Pentru comunisti a fost prea târziu si istoria lor s-a încheiat dramatic, cu o Revoluție a tinerilor europeni, care doreau o guvernare fara corupție, si o viata liberă.

Trădător , dar inca cu nasul sus, Voronin este dat jos de la putere in cel mai sângeros mod. A continuat sa susțină necesitatea prieteniei cu Rusia si blama deja integrarea europeană, desi el a fost cel care i-a pus temelia.

Despre fiecare trădare a lui Voronin au fost făcute însemnări speciale in bIbliotecile politice de la Kremilin, iar peste putina vreme PCRM-ul a fost sters din agenda liderilor moscoviți, fiind înlocuit de un alt lider si cu un alt partid.

Înfrânt, Voronin a inceput sa caute soluții sa reintre in vizorul Rusiei, insa nu i-a reusit. In ultimii doi ani a negat din răsputeri ca a inceput parcursul european al Moldovei, care de fapt a fost un act de trădare a electoratului sau comunist. Odata cu atacurile impotriva UE, Voronin a inceput sa-si minta electoratul tema cu Uniunii Vamale, concurând pe aceasta linie cu un alt partid din opoziție.

S-a întâmplat ca Voronin a fost atacat si pentru aceasta Uniune Vamala. Intr-un timp a renunțat la ea, desi credea ca este unica șansa a partidului ca sa revină la putere. Acum vedem ca din nou a revenit asupra acestei teme, dorind nespus de mult sa reajunga la putere si sa reconstruiască acel regim autoritar.

Zi de zi Voronin nu se obosește sa-si trădeze electoratul de dragul puterii sale. Multi cred ca el chiar vrea sa se întâmple acele lucruri despre care vorbeste el, insa de fapt totul este „Doar o minciuna”, spusa „Doar de Voronin”, „Doar de Comunisti”.

Vladimir Voronin nu mai poate reveni la putere, pentru ca are o istorie prea pătată de tradari. Este interzis in Moldova trandatorilor si oamenilor care nu au poziție consecventa. Este interzis in Moldova sa revină Voronin si clanul sau. Fiul sa-si caute de lucra la „stroica” in Italia, nu in Bugetul Public National al Moldovei.

Am scapat de comunisti in 2009, iar aceasta Victorie trebuie păstrată mult timp!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii