Nu-l împușcați pe Voronin !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

S-a făcut mult tam-tam pe vizita inopinat de obraznică a lui Rogozin în Transnistria. Analiști de tot soiul au căutat în speluncile secesioniste ale premierului rus, uitând de gestul extrem de curajos al lui Vladimir Voronin, care la timpul său a controlat și susținut ardent crearea misiunii UE de asistență la frontiera moldo-ucraineană. Gestul temerar al lui V. Voronin a provocat nemulțumirea fără precedent a rușilor care ne-au declarat război economic deschis. Vă amintesc, era vorba despre acțiuni conjugate ale președintelui ucrainean, pro-occidental, american get-beget, Iușcenko și ale comunistului Voronin.
Misiunea a fost, categoric, aplaudată la scenă deschisă de către oficialii de la Bruxelles.
Voronin a pus astfel capăt contrabandei fără precedent cu droguri de la Marea Neagră spre Marea Baltică. Într-o discuție privată președintele Voronin mi-a spus că pentru transportarea drogurilor era folosit până și aeroportul militar Mărculești de către cei dintre arcul guvernării de până la el. Porturile Cernomorsk și Odessa, care erau raiul contrabandiștilor cu carne și pește, cu țigări, despre drogurile din Afganistan și Irak am vorbit deja, mai adăpostesc și acum figuri odioase ale firmei Sheriff, unde s-a aflat și actualul lider al Transnistriei, Șevciuc.  Evident, odată cu semnarea de către Ucraina a acordului de asociere la UE și ratificarea de către Moldova a documentului, condițiile de câștiguri ilicite vor deveni drastice, dacă nu imposibile la frontieră. Contrabandiștii caută alte soluții. Din câte se pare, le-au găsit.
Or, mulți știu și puțini sau nimeni din actuala guvernare nu spune  ”pâs” despre structurile mafiote moldo-ucraineano-transnistrene care câștigă bugete întregi timp de o lună ca urmare a operațiilor ilicite care au loc în teritoriu. Experții au calculat doar cantitatea de carne de carne de pui consumată de un locuitor al Transnistriei, estimările lor devenind neverosimile – enclava deține primul loc în Europa după consumul de carne pe cap de locuitor.
Dacă vă mai miră faptul că Vladimir Filat și Evghenii Șevciuc se duc , aproape braț la braț la concertul Larei Fabian, în condițiile în care tricolorurile de pe instituțiile statului sunt coborâte în bernă, vă aduc alt argument: Dorin Chirtoacă a spus în public despre faptul că Vladimir Filat, fiind șef al departamentului privatizării a vândut secesioniștilor conductele de gaz ale R. Moldova de pe teritoriul malului stâng. Dar privatizarea de către firmele lui Ciubais a centralei electrice de la Cuciurgan, supranumită ”moldovenească”, nu vă pune în gardă?
Fiind atenționat de către UE, Vladimir Voronin a fost un elev ascultător și a făcut tot ce i s-a cerut. Până și demiterea lui Vasile Tarlev a fost legată de insuccesele  guvernării  în procesul de integrare europeană. Voronin nu le-a cerut nimic birocraților de la Bruxelles.

După ce rușii s-au supărat foc pe el, Voronin le-a cerut europenilor să cumpere tot vinul nostru. Mai mult, voci sonore, competente, din diferitele structuri de asistență ale UE au cerut ca Moldovei să-I fie acordată favoarea de a-și găsi singură nișele pe piața europeană. N-a fost să fie. Vinurile noastre au fost distruse cu buldozerele rusești, iar Voronin, probabil, a înjurat de mamă ora când s-a legat cu UE. Tot ce spunem este absolut documentat. Nu este o poveste. Genul și facilitarea lecturii mă obligă să vă servesc istoria astfel.
Totuși, care este adevăratul scop al sosirii lui Rogozin la noi, ce au discutat împreună dușmanii de moarte: Filat și Plahotniuc ? Ei au convenit, probabil, ca Lazăr să realizeze neapărat concesionarea aeroportului internațional Chișinău pentru 49 de ani unei companii rusești. Așa ca rușii să ajungă stăpâni în cetatea de scaun a R.Moldova și să facă orice doresc pe calea aerului. Deci, UE poate crea măcar  și un milion de puncte de control la cele două frontiere, neavând decât ”să se bată cu capul de asfalt”, după cum spunea unul dintre subalternii lui Filat.
Evident, Vladimir Voronin se va opune, deopotrivă cu Mihai Ghimpu, acestui proces de ”modernizare” a R.Moldova după moda rusească. Iar președintele Nicolae Timofti are toate  motivele să-i acorde și în continuare pază de corp lui Voronin. Măcar și din considerentul că Timofti împărtășește convingerea lui Voronin că problema Transnistriei trebuie discutată cu Moscova și nicidecum cu niște contrabandiști de duzină precum sunt liderii de la Tiraspol.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole