Nu avem opoziție, avem doar foști și actuali guvernanți

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În Republica Moldova nu există opoziție. Există doar actuala și fosta putere. Cei care guvernează astăzi, au mai guvernat falimentar și până în 2001, aducând poporul la disperare, iar Partidul Comuniștilor la putere. Este adevărat că printre actualii guvernanți sunt și mulți dintre cei care s-au aflat cu mâna la „puțul puterii” și după 2001.

Pe de altă parte avem fosta guvernare, care a intrat într-o perioadă de marasm cronic și degenerare politică și morală.

Am privit de câteva ori ședințele Parlamentului – toată „activitatea politică” a PCRM s-ar redus la blocarea și boicotarea administrării normale a țării, indiferent dacă e vorba de măsuri bune sau rele. Ei “tupo” blochează orice activitate, iar orice blocaj se răsfrânge negativ asupra vieții cetățeanului de rând. Credo politic al stângii a devenit “cu cât mai rău, cu atât mai bine”. Același îl făceau până în 2009 și partidele liberale, fapt pentru care nu i-am susținut niciodată.

Dacă comuniștii nu au fost capabili să guverneze țara de unii singuri timp de opt ani în perioada “înfloririi sale politice”, atunci o eventuală revenire a lor la putere ar putea fi una fatală pentru toți. Iată de ce la moment Republica Moldova nu are nevoie de schimbări noi pe arena politică. Dar nici nu se prevede la orizont schimbări semnificative în viața politică.

Asta nu înseamnă că aș fi un susținător al AIE, Doamne ferește! Eu doar cred că problemele în fond au devenit atât de mari, iar partidele politice și oamenii promovați de ele sunt atât de incapabili de a-și lua în serios funcția și atât de compromiși, încât alegerea dintre “actuala putere” și “fosta putere” a devenit absurdă. Caruselul alegerilor nu are cum și de unde să schimbe lucrurile spre bine.

Astăzi, spre deosebire de anul 2001, populația nu este dezamăgită de prestația “democraților”, ci de instituția partidelor în sine. Iată de ce PCRM are puține șanse să revină în postura pe care a avut-o cândva.

Totuși, care ar fi calea de ieșire din impas? Zic „ieșire din impas”, pentru că termenul “soluția” a fost compromis deja, așa cum s-a întâmplat și în cazul “principiilor și valorilor”. Vă dați seama? Chiar și limba română are de suferit de pe urma politicului!

Ieșirea o poate găsi doar „societatea civilă” – nu acea falsă, întreținută de granturile străine (cu tot felul de “bregovicei”, “fonaricei” sau “bărbialbastre” și alte elemente dubioase), ci acea care se află în stare embrionară, dar este responsabilă de soarta țării și mai știe ce înseamnă bunul simț și omenia. Tineretul trebuie să iasă din zona jocurilor politice și să înceapă lupta nu pentru niște noțiuni abstracte, ci pentru lucruri reale, de care depinde viitorul nostru în această țară.

Eu nu cred că organismul nostru social nu mai are elemente sănătoase. Ele trebuie doar identificare, reînviate și mobilizate.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole