Noua platformă de dialog politic – Clubul „ERANOS”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ceva mai devreme scriam că în Republica Moldova lipsește o platformă de dialog politic, diferită decât cea a partidelor politice. Iată că această situație a și inspirat un grup de tineri la înființarea unui club de discuți ideologice, unde ar urma să fie abordate mai multe subiecte din perspective diferite. Proiectul este realizat sub auspiciului Institutului de Politici Alternative (IPA).

Clubul se numește “Eranos” – ceea ce în limba greacă presupune un banchet la care fiecare invitat vine cu propriile sale bucate. Desigur, prin bucate înțelegem bagajul de cunoștințe și viziuni originale asupra fenomenelor sociale, economice, politice și culturale, astfel ca fiecare din participant să ia cunoștință în mod direct cu ideile și concepțiile opuse,  remodelându-și, fie reconsolidându-și propriile sale poziții.

Ședință a avut loc la 11 martie, în incinta Centrului Academic Internațional “Mihai Eminescu”. Sincer să fiu, nu m-am așteptat la o astfel de diversitate: de la anarhism, social-democrație, comunism, până la liberalism, național-liberalism și conservatorism. Desigur, există și reprezentanți care nu se consideră neapărat parte a unui curent ideologic, însă pe parcursul discuțiilor cred că vom ajunge la o cristalizare și consolidare a pozițiilor fiecărei persoane în parte.

Subiectul inițial al ședinței s-a axat pe clarificarea termenelor de „doctrină” și „ideologie”, stabilindu-se o limită între acestea și alte fenomene. Discuția a atras atenția asupra unui fapt – actualele definiții (să le spunem “canonice”) sunt prea vagi și incomplete atunci când ne referim la termenul “ideologie” sau „doctrină”, mai ales dintr-o perspectivă post-modernă. Astfel că astăzi nu trebuie atât să anunțăm „moartea ideologiilor”, cât să procedăm la deconstrucția lor, ceea ce s-ar putea realiza în cadrul dialogurilor.

Ceea ce mi-aș dori este ca pe viitor atmosfera pașnică și colegială să se păstreze pe parcursul întregului proiect, iar discuțiile să stimuleze și mai mult voința de a cerceta, lărgind orizontul de cunoaștere.

Următoarele ședințe se vor derula în jurul unor invitați speciali și conferințe video cu personalități de peste hotare, astfel că discuțiile promit a fi destul de interesante.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole