Noua alianţă vrea roşu pentru Europa la Chişinău. STOP FilaVor!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De 9 mai Ziua Europei a fost străină la Chişinău. În schimb au fost (ca) la ei acasă chiar în inima Chişinăului partenerul lui Filat, oligarhul „moldovean” Ilan Shor şi Dmitri Rogozin, vicepremierul lui Putin. Doar naivii pot crede că Rogozin a venit la Chişinău ca să-l asculte live pe Kobzon. Sub bagheta Moscovei Filat, Timofti şi noul lor aliat Voronin au dat împreună startul distrugerii viitorului european al acestui colţ de ţară.

După cum bine a observat unul din oamenii pe care i-am întâlnit la 9 mai în centrul Chişinăului, nici chiar în cei 8 ani de guvernare comunistă Federaţia Rusă n-a reuşit să organizeze la Chişinău asemenea sabaturi. Performanţă reuşită în 2013, anul Summit-ului de la Vilnus, la peste 4 ani de când Voronin nu mai e la putere. Iată că răzbunarea debilă a lui Filat se lasă la Chişinău cu metamorfoze geopolitice spectaculoase. Povestea europeană de succes a lui Leancă se îndreaptă spre un end, care nu pare a fi deloc unul happy.

Exponenţii noii alianţe informale de la Chişinău au făcut coadă pentru a se întreţine cu Rogozin. Şi dacă Voronin a făcut-o făţiş, Filat a făcut-o tradiţional pe ascuns, întâlnindu-se în secret la 9 mai cu emisarul lui Putin. Mai multe surse confirmă întâlnirea de joia trecută, la care ar fi participat şi ambasadorul Farit Muhametşin. În cadrul întrevederii ar fi fost betonate înţelegerile lui Filat cu Voronin referitor la foaia de parcurs a Republicii Moldova spre alegerile anticipate, convenite deja de comunişti şi liberal-democraţi pentru luna octombrie.

Astfel, exploatând pragmatic setea paranoică a lui Filat de răzbunare, Moscova reuşeşte fenomenal de lejer să-şi realizeze trei scopuri legate de Moldova. Primo: întăreşte poziţiile Tiraspolului prin slăbirea şi instituirea regimului interimar al puterii de la Chişinău. Secundo: obstrucţionează şansa asocierii Moldovei cu UE la Summit-ul de la Vilnus. Şi terzo: creează condiţii pentru revenirea comuniştilor la guvernare în urma anticipatelor din toamnă. Punct ochit, punct lovit! Ceea ce n-a reuşit în 2010 Narâşkin este realizat cu brio în 2013 de Rogozin! rosca filat 1 site

Chişinăul se pare că se transformă din nou în câmp de manevre geopolitice de amploare. În următoarele zile vom vedea dacă Federaţia Rusă va reuşi să (re)pună laba pe Moldova, sau planurile acesteia vor fi zădărnicite de Bruxelles. Preconizata vizită la Chişinău a comisarului european Stefan Fule, care şi-a exprimat deja îngrijorarea faţă de situaţia de la Chişinău este de natură să stopeze dezmăţul antidemocratic, anticonstituţional şi antieuropean declanşat de Filat, Voronin şi Timofti la Chişinău.

P.S. Întrebarea săptămânii: va reuşi oare Stefan Fule să zădărnicească planurile lui Filat şi Voronin, implicit ale Moscovei? STOP FilaVor!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole