Noi NU suntem poporul!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

+1 protest pentru 2017. N-a fost asta primul protest al opozitiei si cred ca nici ultimul. Dar oricum merita sa-i acordam putina atentie. Organizatorii s-au straduit cat de cat sa faca ceva. Maia Sandu si Andrei Nastase au chemat lumea in strada. Au iesit vreo doua mii de oameni, iar de pe scena din fata Parlamentului, liderii politici strigau „NOI SUNTEM POPORUL”. Daca ei 2 mii sunt poporul inseamna ca noi cei 2 milioane de acasa NU suntem poporul.

De ce lumea n-a iesit in strada? Simplu. N-au un motiv concret. Cand s-a furat miliardul au venit in capitala zeci de mii de oameni. Pentru ca au avut un motiv real. Acum PAS, PLDM si PPDA cheama oamenii sa protesteze impotriva sistemului electoral mixt. De ce? Pentru ca partidele de opozitie (de dreapta, asa-zise pro-UE) se tem de acest sistem, dar cetatenii RM nu se tem. De asta nu ies in strada.

Care-i pericolul sistemului mixt? Ca nu se vor mai alege toti 101 deputati in Parlament pe liste de partid, dar jumate se vor alege prin vot uninominal. Ce e rau ca in 2018, cind vei merge la alegeri sa ai doua voturi, sa votezi pentru un partid si sa mai votezi si pentru un candidat concret din raionul tau (de exemplu)?

Decat or organiza proteste sa sperie poporul ca democratia e in pericol, mai bine or merge in teritoriu, in fiecare raion din tara si ar gasi candidati care sa-i reprezinte la urmatoarele alegeri parlamentare. Din cate cunoastem, in Germania sistemul electoral mixt functioneaza foarte bine. De ce n-ar functiona si in Republica Moldova? Hai macar sa incercam.

Personal mi-a placut cel mai mult inceput protestului. Maia Sandu i-a chemat pe a ei o mie de sustinatori linga monumentul lui Stefan cel Mare, iar Nastase i-a chemat pe ai lui o mie in fata Parlamentului. Cum de inteles asta? Nu cumva se tem sa nu-i incurce ))) Sau alianta de opozitie PAS-PPDA e la fel de beton ca si AIE-urile care au fost in trecut la putere?!

Ei sunt poporul, noi NU suntem poporul!

Comentarii