Noi alegem Europa!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai sunt câteva zile până când alegătorii moldoveni sunt chemaţi iarăşi la vot, pentru a-şi desemna reprezentanţii în parlamentul republicii. Moldova se va afla la o răscruce importantă, alegătorii trebuind să opteze pentru viitorul ţării: apropierea de Uniunea Europeană sau de Federaţia Rusă, gestionară a proiectului ipotetic al Uniunii Vamale.

Campania electorală încă se derulează cu motoarele ambalate, atacurile sunt nelipsite, iar confruntarea cea mare se dă între cele două tabere: cea democratică, proeuropeană, şi cea prorusă, care ne propune să rămânem rupţi de realităţile istorice şi geopolitice.

Unele partide folosesc intens instrumentele media pe care le controlează pentru promovarea propriilor programe şi candidaţi şi îi atacă, folosindu-le, pe contracandidaţi. Folosind expertiza suedeză, PLDM, a cărui imagine se confundă adesea la nivelul opiniei publice, pe bună dreptate, cu ideea intregrării europene, a decis ca propria campanie electorală să fie marcată mai ales de activităţi de teren. Am urmărit cu satisfacţie cu echipe de tineri însufleţiţi care vizitează alegătorii din Chişinău, Bălţi, Nisporeni, Hînceşti, Ştefan Vodă şi multe alte raioane, transmiţându-le mesajul că trebuie să susţină parcursul european al republicii, pentru că, în caz contrar, toate succesele obţinute de coaliţia de guvernare pro-europeană vor fi eliminate şi ne vom întoarce în perioada de întuneric care a caracterizat regimul comunist.

Tinerii moldoveni doresc să trăiască într-un stat european, prosper, unde guvernează statul de drept şi există un sistem de educaţie serios şi competitiv.  Astfel  îmi explic însufleţirea tinerilor moldoveni  în activităţile pe care le desfăşoară pentru convingerea electoratului de utilitatea păstrării parcursului european.

Personal, am studiat la Iaşi, în România, stat al Uniunii Europene începând cu 2007, astfel că pot afirma cu tărie că această experienţă a fost benefică şi mi-a permis să înţeleg procesele sociale şi politice care se petrec în lume. La o întâlnire recentă a deputatutului George Mocanu şi ministrului Maia Sandu cu tinerii basarabeni din Iaşi, aceştia şi-au afirmat susţinerea pentru procesele începute deja de europenizare a ţării. Este evident şi a fost demonstrat că, faţă de integrarea euroasiatică – proiect iluzoriu, singura cale de dezvoltare a Republicii Moldova este calea integrării europene. Astfel, vom putea beneficia de mai multe avantaje ale acestui proces.

Acum, mai mult ca niciodată, tinerii au început să dea semnalul în Moldova.  Ei trebuie să se mobilizeze exemplar la vot, în Republica Moldova, la Iaşi ori la Roma, să contribuie la materializarea visului european, pentru că electoratul filorus, antieuropean este unul  supus, care participă la vot indiferent de vreme.

De aceea, este important: pe 30 noiembrie, dragi tineri, trebuie să ieşim la vot. Să nu îi lăsăm să ne ia ţara, să nu îi lăsăm se ne fure viitorul şi visul european!

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole