Nistrenia. Și punctum

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aviz persoanelor interesate!

Numele „Transnistria” ar putea deveni, în doar cîțiva ani, la fel de vetust ca și drapelul Republicii Moldova în perioada ei sovietică.

Or, Tiraspolul e tot mai aproape de a se izola în cochilia independenței îndărătnice. Mai ales că deja familiarul format „5+2” se pare că a trecut cota critică a inflexiunii „6+1”. În acest caz, „Nistrenia” nu va mai avea emuli topografici…

În opinia analistului politic moldovean Oazu Nantoi, „negocierile tergiversate privind soarta Transnistriei ar putea fi intensificate doar de presiunea Kievului asupra Tiraspolului”. Or, în recentul său interviu acordat ziarului ucrainean „Deny/Ziua” ex-președintele PSD din Republica Moldova afirmă răspicat că „ar trebui să existe a politică coordonată în triunghiul Bruxelles-Kiev-Chişinău”.

http://tiraspol.me/index.php?PHPSESSID=1e00dc60f906e227faf47d59ce24ec71&action=pmrnews;id=4412

Iată cîteva reacții fierbinți la Preşedinţia OSCE-2013 a Ucrainei:

1)              Ilia Galinski, Directorul Institutului transnistrean de Analiză Strategică și Prognoză e de părere că „politicienii de prea multe ori ignoră opiniile experţilor”, iar „proaspătul preşedinte în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Leonid Kojara, perpetuează aceeaşi superficialitate, afirmînd că, sub conducerea sa politică, conflictul ar putea fi rezolvat spre finalul anului 2013”.

Analistul de pe Nistru se referă la Kojara ca la „noul visător de la Kiev” care ar asculta de niște comenzi venite de la „un oarecare Departament de Stat” (o aluzie deloc transparentă în privința Adresantului vizat). Or, în opinia sa „nu e vorba despre soluţionarea conflictului transnistrean”, ci despre „reglementarea politică dintre Republica Moldova şi Transnistria”, în vederea stabilirii a unor relaţii de bună vecinătate a celor două state.

http://www.regnum.ru/news/polit/1616944.html

2)              Valerian Tulgara, Preşedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria, îl sprijină pe deplin pe Președintele nostru (E. Șevciuk – n.a.) privind soluționarea problemelor socio-economice și crearea unor condiţii adecvate de viaţă a populației de pe ambele maluri ale Nistrului”.

În ceea ce privește „relaţiile de bună vecinătate cu Ucraina şi Moldova ar trebui să devină teme prioritare la masa negocierilor în format  5+2”, conchide aproape identic Valerian Tulgara.

http://novostipmr.com/ru/news/13-01-24/predsedatel-soyuza-moldavan-pridnestrovya-prokommentiroval-vizit

3)    Ivan Grec, doctor în istorie (bulgarist), politolog, expert al portalului informațional de stînga AVA.MD, consideră că „o soluţie paşnică a regiunii transnistrene nu există”.

Mai mult, acesta deconspiră obiectivele Vestului în negocierile transnistrene. Astfel, „pînă în prezent, jucătorii geopolitici din Occident şi Est își rezolvau problemele în Republica Moldova, dar nicidecum problema unificării celor două maluri ale Nistrului. Factorul de conservare a statului moldovenesc în Europa de Sud-Est era prezent în politica Vestului doar atunci cînd lansa ideea fundamentării Moldovei pe principii federative (2002) şi cînd recunoștea rolul integrator al limbii ruse în unificarea celor două maluri ale Nistrului şi stabilirea concordiei interetnice (1993)”.

Dar prin renunțarea la ele, Washingtonul şi a Bruxelles-ul au condus atît la „ignorarea intereselor oamenilor din stînga şi dreapta Nistrului”, cît şi la „continuarea politicii de strîmtorare a Rusiei din Republica Moldova”.

Iată și strategia de reglementare transnistreană conform Vestului:

– retragerea trupelor ruse şi a armamentului din Transnistria.

– substituirea pacificatorilor ruşi de pe Nistru cu misiuni internaţionale civile sub mandat internaţional.

– suportul unilateral acordat Chișinăului de a pune presiune pe Tiraspol (EUBAN, interdicţia liderilor transnistreni de a intra în ţările occidentale, suportul politic pentru funcționarea şcolilor românești pe teritoriul Transnistriei, susţinerea exclusivă a poziţiilor Chişinăului în detrimentul Tiraspolului).

Înţelegerea specifică a expresiei „integritatea teritorială” a Republicii Moldova: un organism unitar cu unităţi administrative în Transnistria şi Găgăuzia şi, prin urmare, fără niciun obstacol în calea unirii cu România.

http://ava.md/analytics-commentary/019016-pridnestrov-e-mirnogo-resheniya-problema-ne-imeet-k-predsedatel-stvu-ukraini-v-obse.html

P. S. „Transnistria fără cenzură” pe Facebook

Este vorba despre un grup de discuții creat din cauza cenzurii pe alte platforme sociale similare.

Analiștii politici transnistreni Serghei Ilcenko și Roman Konopliov stau la baza acestei alternative a „Transnistriei fără cenzură” în domeniile politic, economic şi social ale regiunii.  Cel puțin postările de pînă acum au reușit să încingă multe spirite.

Detalii la: https://www.facebook.com/groups/145584012263248/

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole