Nişte impresii de pe urma discuţiei cu un democrat convins

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Din început vreau să spun că detest principiul democratic al „egalităţii de şanse”, mai ales atunci când e vorba de posibilitatea de a conduce un stat. Este aberant ca un idiot şi un geniu să aibă şanse egale de a ajunge în fruntea statului. Totuşi anume despre acest principiu declarat al democraţiei am discutat cu un domn din Germania, un democrat şi republican convins.

Pentru mine este clar ca bună ziua că într-un sistem democratic la putere nu ajung decât oamenii care au bani de campanii electorale şi PR, sau, eventual, oamenii plătiţi de aceştia. Cine sunt aceşti oameni bănoşi şi în ce măsură pun interesul naţional deasupra intereselor propriilor afaceri, este o temă aparte; cert este că dacă eşti om cinstit şi cu simţ de onoare, foarte dificil e să ajungi milionar.

Ideea întrebării pe care i-am adresat-o acestui domn a a fost următoarea: într-un sistem democratic, cum poate un om, care are cele mai înalte studii, cele mai bune intenţii şi cea mai dezinteresată dragoste de ţară, să ajungă în funcţii cu putere decizională la nivel de ţară, dacă nu are bani? El poate avea viziuni strategice şi planuri de dezvoltare durabilă nemaipomenit de bune pentru ţară, dar dacă nu are bani de campanie electorală, cum poate fi votat de alegători?

Domnul căruia mă adresam a rămas ceva uimit de întrebare, şi după o pauză de ezitare, nu a spus decât: „Păi acum sunt reţele sociale pe internet, deci se poate ca oamenii sinceri să ajungă cunoscuţi.” Ca să vezi, până şi democraţii convinşi nu cred în poveştile democrate despre egalitatea de şanse, 200 de ani de istorie a democraţiei reducându-se la câţiva ani de existenţă a facebook.

În încheiere: un sistem politic trebuie să tindă să asigure ca la putere să ajungă oamenii cei mai capabili de exercitarea acestei puteri, nu să asigure egalitatea de şanse. Orice om conştient vrea ca la putere să ajungă cei mai buni şi sinceri, fiindcă de oamenii de la putere depinde, în cea mai mare parte, viitorul nostru.

Comentarii