Nimic nu este pierdut dacă oamenii mai au demnitate, omenie, competenţă şi profesionalism.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mă întreb şi vă întreb dacă demiterea guvernului trebuie să atragă după sine alegeri anticipate. Ele convin doar PCRM. Accentuez, doar PCRM. În orice ţară, demiterea unui guvern nu atrage neapărat dupa sine dizolvarea parlamentului. Eu unul cred că se va putea gasi o nouă formulă de guvernare care să nu implice nici PCRM, nici grupul lui Dodon, nici pe Mişin, nici pe Sîrbu. Dacă se va actiona rapid pentru formarea unui nou guvern şi păstrarea lui Iurie Leancă în functia de ministru de externe, poate că mai avem şanse la Vilnius. Bine, ca să avem şanse la Vilnius şi să fie şi acasă bine, să se mai domolească spiritele, ar trebui îndeplinite patru condiţii:

1. Alt premier decât Vlad Filat;

2. Asumarea de catre noul guvern a unui program de guvernare asemanator cu al celui precedent in proportie de peste 90% (in special in ceea ce tine de reformarea structurilor de forta, justitie si afaceri interne – ca sa ne putem mentine in negocierile cu europenii);

3. Pastrarea lui Iurie Leancă în funcţia de ministru de externe.

4. Pastrarea lui Vitalie Marinuţa în funcţia de ministru al apărării.

UE nu va susţine niciodată un guvern comunist şi dictatorial. Dar Vlad Filat trebuie să înţeleagă un lucru. Că UE va susţine la fel de bine cum îl susţine pe el, un alt deţinător al funcţiei de prim-ministru care va garanta acelaşi parcurs vestic al R.M. Pentru că UE nu îl susţine pe el personal, ci pe el în calitate de premier datorită funcţiei decizionale pe care o deţine.

UE nu susţine omul Filat, ci premierul Filat.

UE susţine funcţia de prim-ministru pro-european. Iar omul Vlad Filat, din păcate, a devenit subiectul unui scandal de depăşire a atribuţiunilor sale constituţionale din funcţia de stat pe care o deţine. La fel ca şi Vladimir Plahotniuc. Doar că Vladimir Plahotniuc este doar deputat acum, funcţia lui de decizie statală nu se compară cu funcţia de decizie statală a lui Vlad Filat, a lui Filat este mult mai mare şi importantă. Eu cred că dacă Vlad Filat ţine cu adevărat la poporul din sânul căruia a ieşit, el ar trebui să înţeleagă că aflarea lui în continuare în funcţie ar putea dăuna asocierii RM cu UE, din noiembrie 2013 de la Vilnius, mai mult decât dacă şi-ar da demisia şi ar deveni şi dumnealui, la rândul său, deputat în Parlament.

Iar instituţiile de justiţie din RM ar trebui să cerceteze atât acuzaţiile care i se aduc dlui Filat, cât şi pe cele care i se aduc dlui Plahotniuc. Şi să acţioneze în consecinţă, dacă va fi cazul, în privinţa amândurora.

Dacă instituţiile de justiţie din RM nu vor fi capabile să îi tragă la răspundere, dacă va fi cazul, pe dnii Filat şi Plahotniuc, trebuie să se găsească o formulă de arbitraj juridic internaţional în cazul R.M. Caz în care R.M. şi-ar dovedi o dată în plus incapacitatea statală şi că nu-şi merită locul pe harta Europei.

În privinţa conflictului transnistrean: în UE a fost acceptată o ţară care nu-şi controlează întregul teritoriu. Se numeşte Cipru. Există un precedent, deci. În diplomaţia internaţională există un precedent. Şi sunt încrezător că echipa de diplomaţi profesionişti a dlui Leancă va fi în stare să utilizeze acest precedent spre binele cetăţenilor R.M. de toate etniile şi confesiunile.

Există o variantă de rezolvare a actualei crize, mai bună decât varianta 0 a lui Marian Lupu. Îmi pare rău că lumea nu o ia în seamă. Varianta e cam în felul următor:

– Divizarea fracţiunii PLDM în parlament într-o facţiune anti-Filat şi una pro-Filat. Cea pro-Filat trece în opoziţie, iar cea anti-Filat susţine un nou guvern tripartit (această facţiune plus PL şi PD).

– Ca asta să se întâmple, ar fi nevoie ca facţiunea anti-Filat să fie compusă din minim 20 de mebri ai fracţiunii de 33 de parlamentari ai PLDM. Apoi aceşti 20 de oameni pot forma rapid un nou partid politic care să stea la baza unui nou AIE, AIE 3, care va şi câştiga alegerile parlamentare din noiembrie 2014.

– Şi lupul sătul (cetăţenii care s-au săturat de războiul politic şi de corupţia ambelor tabere beligerante – Filat şi Plahotniuc – corupţie care generează sărăcie şi deznădejde generalizată), si oaia întreagă (direcţia pro-vest a R.M).

Să vedem acum câtă susţinere mai are (încă) actualul premier în sânul propriului său partid politic. Eu unul cred că … nu prea multă.

Nimic nu este pierdut, ce e mai bun abia urmează:

P.S. I’m back! Missed me? 😉

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii