Nicolae Timofti, un preşedinte cuminte sau un politician invizibil ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La începutul săptămânii s-au împlinit o sută de zile de la alegerea preşedintelui, Nicolae Timofti. Moldova a aşteptat un şef ales al statului mai bine de doi ani. Ce s-a schimbat în aceste 100 de zile şi cum s-a manifestat până acum Nicolae Timofti ?

La prima întrebare putem răspunde cert că cea mai esenţială schimbare e dispariţia discuţiilor interminabile ale liderilor AIE despre candidatura preşedintelui ţării. În rest, cetăţenii nu simt o altă schimbare, deoarece Nicolae Timofti deocamdată nu a venit cu nicio iniţiativă care s-ar răsfrânge asupra oamenilor chinuiţi de viaţa cotidiană. Printre cele mai remarcabile decizii pe care cred că le-a luat şeful statului sunt cele trei refuzuri de a numi în funcţie judecători. Aceasta demonstrează cât de putredă este Femida moldovenească.

În cele 100 de zile, Nicolae Timofti mai mult a stat „în umbră”, decât s-a manifestat ca şi preşedinte aşteptat cu multă nerăbdare de către societatea noastră. A pornit cu stângul când a lansat prima iniţiativă, de a majora salariile judecătorilor până la 1000 de euro. Cu siguranţă, problema justiţiei este una extrem de gravă, însă ideea fostului preşedinte de la CSM a fost percepută de către moldoveni ca „o încercare de a-şi ajuta foştii colegi de breaslă”. Oamenii simpli cred că au aşteptat altceva. Nişte iniţiative sociale sau economice, care ar fi contribuit la sporirea bunăstării cetăţenilor, nu a judecătorilor, care şi aşa trăiesc…nu rău.

Nu l-am observat pe Timofti să joace ca un politician abil, ca să împace poziţiile liderilor AIE sau să apropie poziţiile guvernării şi ale opoziţiei comuniste. În schimb a avut multe întâlniri cu diplomaţi străini şi a efectuat câteva vizite peste hotare, care nu s-au remarcat cu aproape nimic.

Poate că cele 100 de zile i-au fost necesare să-şi creeze o echipă, iar în următorii aproape patru ani ne va demonstra eficienţa şi abilitatea unui lider de ţară. Deocamdată rămân sceptic, deoarece nu observ premise pentru rezultatele pe care le aşteptăm cu toţii. Să dea Domnul să greşesc.

Despre cele 100 de zile de la alegerea lui Nicolae Timofti vor discuta astăzi invitaţii de la Fabrika, la 21.30.

Comentarii