Conform decizie Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013, Ion Sturza nu mai poate candida la funcţia de prim-ministru – a fost demis prin moţiune de cenzură…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Scurt pe doi…

Astăzi Preşedintele Timofti l-a desemnat pe Ion Sturza în calitate de candidat la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. Dânsul a luat această decizie în pofida faptului că, disponibilitatea de-al vota pe domnul Sturza au oferit-o doar deputaţii din fracţiunea PLDM. Este o sfidare a normelor legale sau nu asta este altă întrebare. Pentru mine ca cetăţean problema majoră este în – A încălcat Preşedintele Timofti prevederile legale atunci când a desemnat un candidat demis de parlament prin moţiune de cenzură?

În istoria Republicii Moldova, am avut trei prim-miniştri demişi prin moţiune de cenzură. Primul a fost cel condus de Ion Sturza în data de 9 noiembrie 1999, al doilea a fost cel condus de Vlad Filat în data de 5 martie 2013 şi cel condus de Valeriu Streleţ în data de 29 octombrie 2015.

În data de 10 aprilie 2013, Nicolae Timofti a semnat un decret prin care l-a desemnat pe Vlad Filat în calitate de Prim-ministru, însă…

În data de 22 aprilie 2013, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul semnat de Nicolae Timofti. În hotărârea sa, Înalta Curte a menţionat că, UN PRIM-MINISTRU DEMIS DE PARLAMENT PRIN MOŢIUNE DE CENZURĂ, NU MAI POATE FI DESEMNAT ÎN FUNCŢIA DATĂ. PLDM şi Vlad Filat s-a adresat vis-avis de acest subiect chiar şi la CEDO, însă Curtea Europeană nu a admis pe rolul său dosarul Vlad Filat şi PLDM împotriva Republicii Moldova şi a menţionat că, nu există nicio violare a drepturilor în privinţa lui Vlad Filat și a PLDM confirmă temeinicia hotărârii Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013. În istoria dată s-a pus punct o dată şi pentru totdeauna.

La Nicolae Timofti şi sfătuitorii acestuia, memoria este scurtă. Pentru mine ca cetăţean apare o simplă întrebare: – Care este diferenţa dintre Vlad Filat şi Ion Sturza demişi ambii prin moţiune de cenzură. Deci după logică, în conformitate cu hotărârea Curţii Constituţionale, Ion Sturza nu poate fi desemnat candidat la funcţia de Prim-ministru, deoarece el ca şi Filat a fost demis de Parlament prin moţiune de cenzură.

În cazul dat, dacă Nicolae Timofti a încălcat repetat şi flagrant prevederile constituţionale cu privire la desemnarea candidatului la funcţia de Prim-ministru. Este aceasta o infracţiune? Dacă da, atunci, conform prevederilor articolului 81 al Constituţiei Republicii Moldova, al. 3, Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui Republicii Moldova, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor aleşi, în cazul în care săvîrşeşte o infracţiune. Conform art. 89 al Constituţiei – în cazul săvîrşirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi.

Aşa dar, dacă Preşedintele Timofti a încălcat legislaţia Republicii Moldova, este nevoie de doar 2p/3 din numărul deputaţilor, adica a 67 de legiuitori, ca să fie pus sub acuzaţie sau demis. Sunt sau nu voturile necesare pentru demiterea lui Nicolae Timofti rămâne de văzut…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole