Nici politician, nici economist…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
O știre chiar mi-a părut amuzantă, mai puțin interesantă, dar amuzantă la sigur.
Am câteva replici, sau câteva idei care reies din declarațiile deputatului Dodon.

 1. În ”Alianță” vor intra mai mulți deputați care susțin ideea integrării țării în structurile euro-asiatice.
  Mai exact, cel mult 6 deputați.
  Deputații PCRM nu vor urma inițiativă unui ”trădător de partid”, deputatul Mihai Godea nici acesta nu va ceda integrarea europeană în favoarea unei așa-zise ”integrări euro-asiatice”, nu rămân de cât deputații neafiliați în număr de 6 (inclusiv Igor Dodon).
 2. După spusele acestuia: ”în Parlament există Alianța pentru Integrare Europeană, noi trebuie să constituim propria coaliție politică…
  D-le Dodon și dacă în Parlament ar exista deja o așa-zisă ”alianță” pentru integrare euro-asiatică, atunci pentru ce ați pleda Dvs? Integrare africană, integrare australiană, integrare americană?
  Reiese că deputatul Dodon puțin sesizează interesul național și mai mult este preocupat de ideile populiste.
 3. Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Vamală Euro-Asiatică în schimbul reducerii tarifelor la gazele naturale.
  Ei cum așa D-le Dodon, care e raționamentul strategic? Dvs vindeți interesul național, vindeți opțiunea majorității populației în schimbul unui preț mai redus la gazele naturale (temporar mai redus, cu prima ocazie FR va face alte presiuni în schimbul aceluiași preț redus).
  Eu așteptam o strategie energetică din partea unui economist cum este D-ul Dodon, mai puțin un troc al suveranității contra unui preț puțin mai redus la gazele naturale.
 4. După alegeri, AIE-ul nu va mai exista
  E chiar profet D-ul Dodon, sondajele spun cam altceva D-le deputat, sau cel puțin vă rog să argumentați anumite declarații, cel puțin din punct de vedere politologic, statistic, futurologic. E una să visezi și alta să simți realitatea.
  D-ul Dodon a avut deja câteva tentative moarte de la naștere: ”reformatarea AIE”(nici acum nu prea înțeleg noțiunea de ”reformatare”), demiterea primarului Chirtoacă și acum ”integrarea euro-asiatică”.
Bine, să trecem peste populismul și declarațiile neargumentate a D-lui Dodon, acțiuni care se înțeleg de la sine, le face pentru a se diferenția cel puțin cu anumite declarații și idei ”năstrușnice” de PCRM și AIE.
E clar că socialiștii nu prea au șanse în următoarea legislatură, e clar că nu prea au structuri teritoriale, membri, pârghii administrative și acestui fapt se datorează aceste declarații fără sens.
Nu voi argumenta D-lui Dodon faptul că nici Federația Rusă nu crede în viitorul Uniunii Vamale Euro-Asiatice, faptul că Ucraina nici nu privește această uniune ca una de perspectivă, faptul că integrarea europeană e calea și strategia corectă pentru RM, aceste axiome sunt cunoscute și pentru deputatul Dodon.
Mă fascinează faptul cum economistul Dodon ”bate apa-n piuă” cu termeni ecomici, dar nu aduce niciun argument concret.
”Integrare europeană vs integrare euro-asiatică”,. D-le Dodon, special pentru Dvs voi reveni cu un articol prin care voi explica diferența, avantajele și dezavanatajele fiecăreia.
Un lucru e cert, declarațiile D-lui Dodon nu sunt nici pe departe argumentate nici din punct de vedere a politicii externe a RM, nemaivorbind de aspectul economic și cultural.

P.S.
Această postare nu prezintă o cercetare și nici o declarație politică, e o reacție simplă a unui cetățean de rând la declarațiile populiste și manipulatorii a unui ”pseudo-politician” dirijat mai puțin de interesul național al RM și mai mult de interesele geostrategice a altui stat.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii