Nici pace, nici război, încă, în Ucraina

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Duminică, 4 mai 2014, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi cancelarul german Angela Merkel au avut o nouă convorbire telefonică, fără a se preciza, la Moscova sau Berlin, dacă a fost purtată în germana pe care o vorbeşte şi şeful statului rus, sau în limba oficială a Rusiei, cunoscută din vremea ocupaţiei militare sovietice, din Republica Democrată Germană, de actualul cancelar al Germaniei reunificate.

Dacă este să dăm crezare datelor furnizate de Kremlin, preşedintele tuturor ruşilor – afirmaţie corectă, de vreme ce Putin şi-a atribuit singur dreptul de a interveni oriunde va considera necesar să apere vorbitorii de limbă rusă – a agreat atât ideea continuării dialogului, cât şi pe aceea a vizitării Moscovei, miercuri 7 mai, de către preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa/OSCE, Didier Burkhalter, pentru consultări.

Un semn deloc… pozitiv, deoarece, din păcate, OSCE a fost mai tot timpul considerată, la Moscova, o organizaţie menită să salveze pacea în zone europene unde noi realităţi, instituite manu militari, puteau fi menţinute temporar, fără a fi soluţionate divergenţele, de statul cel mai puternic, cu trupele derulate deja pe teritoriul ocupat.

Vizita lui Burkhalter nu îl va împiedica pe Putin să viziteze Crimeea pe 9 mai 2014, după ce va asista la Parada Forţelor Armate Ruse, din Piaţa Roşie, din Moscova.

Un moment de triumf, care va întări voinţa separatiştilor rusofoni, din estul şi sudul Ucrainei de a menţine poziţiile deja cucerite în unele localităţi, prin preluarea sub control a unor sedii ale administraţiei locale.

Separatişti care privesc şi se vor uita în continuare, la armata ucraineană, ca la una de ocupaţie, nu ca la una a statului european Ucraina, din care fac parte şi ei.

Despre starea armatei ucrainene şi evoluţiile posibile în viitor am stat de vorbă cu generalul Constantin Degeratu, cel mai vocal ex-şef al Statului Major General al Forţelor Armate Române şi generalul Mihaiu Mărgărit, cel mai vizibil public fost lider al Direcţiei Informaţii Militare, din organismul militar românesc – care a rulat prin focul teatrelor de operaţiuni militare circa 40.000 de militari, dintre care mai mult de un sfert sunt încă în componenţa Forţei Expediţionare Româneşti:

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole