Neofiții! Partea 1 (definirea fenomenului Neophyti)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Neophyts.

În fiecare credință și popor la anumite perioade au existat oameni care dintr-un motiv sau altul au fost nemulțumiți de ceva, sau doreau ei să aibă puterea sau vroiau să schimbe tot ce e bine și ce e rău. De multe ori aceștia au fost cei care au trădat din interese economic sau de acaparare a puterii. În cele mai dese cazuri aceștia o sfîrșeau rău, deoarece trădarea ca formă de realizare a unei oportunități nu aduce decît beneficii temporare.

Iulius Caesar – Imperator Roman spunea că datorită trădării a cucerit multe cetăți și folosea des acest procedeu pentru a lua cu ușurință cetatea. Tot el spunea că iubește trădarea dar urăște trădătorii, referindu-se la trădătorii din interiorul imperiului.

Multe popoare barbare după ce erau cucerite de imperiul Roman dădeau imperiului cei mai devotați soldați și generali de oști care apărau hotarele de năvălirea altor barbari.

Sfîntul Imperiu Roman German a fost o continuare a Imperiului Roman de Apus și și-a pus ca scop continuarea tradiției Imperiale și a valorilor acestuia. Deci era un stat format din triburi germanice dar care au aderat la valorile imperiului Roman și se vedeau continuatori ai tradiției romane.

În secolele 18-19 în armata Imperiului Rus au fost create batalioane separate de munteni (Горцы) popoare din Caucaz în mare parte Ceceni, Inguși, Cabardini și alții care luptau foarte aprig și cu dăruire totală pe teatrele de luptă ale Imperiului, din aceștia anume își aduna țarul garda de corp și cei mai devotați generali. Acele popoare care cu puțin timp înainte au fost incluse în imperiu și de cele mai dese ori cu lupte aprige și asedii sîngeroase. Aceștia acum luptau pentru imperiu.

În 1596 a fost semnată Unia de la Brest prin care o parte din bisericile ortodoxe aflate pe teritoriul ocupat de Reci Pospolita au trădat credința ortodoxă și au acceptat suzeranitatea Papei de la Roma și amestecul cu credința Catolică, astfel s-a creat o nouă ramură de credință Uniații sau greco-catolicii, ceva între catolici și Ortodocși – un fel de struțo-cămilă. În deceniile și secolele ce au urmat după Unia, anume ei, uniații au fost vîrful de lance și cei mai aprigi luptători cu ortodoxia și gata în orice moment să apere catolicismul. Înverșunarea lor la limită cu nebunia a fost remarcată de noii stăpîni catolici și foarte dese ori folosită ca o forță politică și armată pentru atingerea anumitor scopuri. https://ru.wikipedia.org/wiki/Брестская_уния

Aici prima dată se observă la scară largă fenomenul de Neophyt-ism.

Din dicționarul explicativ:

NEOFÍT, -Ă, neofiți, -te, s. m. și f. Persoană care a îmbrățișat de curând o nouă religie, abandonând credința veche; p. ext. persoană care a aderat de curând la o cauză sau care a intrat de curând într-o grupare, într-o colectivitate etc. și este încă neinițiată deplin. [Pr.: ne-o-] – Din fr. néophyte.

 Omul de foarte multe ori se simte fascinat și uimit de ceva nou ce îi apare în cale, iar dacă este o nouă credință, o nouă doctrină, un nou mod de abordare și omul nu este bine statornicit în acele idei și norme care i-au fost cultivate de mic sau se simțea apăsat și nemulțumit în societatea din care provine atunci foarte probabil va cuprinde noile valori și va urî cu înverșunare tot ce conssideră vechi și nedrept. De multe ori la bază stă simpla frrustrare și nemulțumire combinată cu inadaptarea la condițiile caare eraau în societate. Astfel cunoscînd bine regulile societății sau doctrinei din caare provine se transformă într-o piesă de luptă și distrugere a lumii (sistemului) din care a provenit.

Fenomenul de neofitism se observă foarte bine și în societatea actuală.

Oameni care aderă la alte curente de gîndire alte religii, alte opinii uneori total contrare cu ceea ce a fost pînă la moment sunt și astăzi. Ba mai mult Neofiții sunt în mare parte promovați în structurile puterii mai ales în statele tradiționaliste. Aceasta pentru că ei, Neofiții sunt acei care ieșind din țara lor, din societatea lor, ocazional vizitînd alte societăți au fost fascinați de noua lume (așa ca la ei acolo) și de cele mai multe ori nu anlizează aprofundat ceea ce au văzut. Neavînd iubirea și respectul pentru tradițiile poporului din caare au ieșit sau aceasta fiind slabă și combinată cu stereotipuri de sărăcie, aceștia foarte repede încep a urî tot ceea ce este tradițional considerat ca vechi și devin aadepții noii doctrine și noii ordine, devin neophiți cu ideile deja cultivate. Acești oameni de obicei sunt promovați în statele tradiționaliste la funcții de conducere. De ce? Aceasta puțin mai tîrziu.

Europenii și americanii care luptă astăzi în Statul Islamic (ISIS) sînt unii dintre cei mai devotați dar și unii din cei mai cruzi. De ce oare acești oaameni care au crescut în mijlocul civilizației și au avut parte de educație și de toate derivatele acestei lumi civilizate devin atît de aprigi luptători contra ideologiei în care au fost crescuți. Contra valorilor democratice. Călăul care a executat cel puțin 2 jurnaliști este din Marea Britanie. Este un fenomen complex pe care vom încerca un pic sa-l abordăm aici.

Ucraina 

În Ucraina este o societate infectată profund de acest fenomen. Acolounde nu există o axă centrală de credință și de adeziune a poporului în jurul unei doctrine comune, cum ar fi normal la poporul Ucrainean să fie credința Ortodoxă acolo acest vid este repede umplut de idei sectare de religie și idei de „popor conform statului”.

youtube3

https://www.youtube.com/watch?v=DDYV1nm-Hrk

Secte in centrul kievului

O formă interesantă a neofiților este acum în Ucraina. Și aceasta în mare parte datorită prelucrării presei locale și a miliardelor de dolari care au fost investiți în semănarea urii față de tot ce este tradițional în țara aia. Cei mai înverșunați luptători cu separatiștii din Donbas nu sînt așa numiții zapadenți (Ucrainenii tradițional naționaliști din vest) ci acei din regiunile centrale și chiar din regiunile de est precum Harkov și Zaporojie. Oamenii care pînă mai ieri umblau cu lenți galben oranj (Gheorghievskaia) și duceau flori la monumentele ostașilor sovietici și a lui Lenin. Astăzi acești oameni dărîmă monumentele la care puneau flori și împușcă în cei care pînă mai ieri le erau adepți. Însăși zapadenții se eschivează în cea mai mare parte de a se duce la războiul din est. Și de cele mai multe ori acești zapadenți nu-i pot înțelege și chiar îi rîd (socotindu-i de proști) pe acei haholi din regiunile centrale și de sud care strigă mai tare ca ei Slava Ucraini.

În Ucraina acum are loc un proces intens de building nation, în baza statului care există, deci nu invers cum ar fi normal cînd un popor își face stat ci statul ucrainean își construiește popor. În mare parte oamenii din est care sunt ruși și rusofoni s-au pomenit în situația de a fi oameni ai nimănui. Țara lor Rusia este departe, iar Ucraina era privită ca ceva temporar. Iar acum au fost create niște valori fie și temporare (precum lupta poporului ucrainean cu agresia rusească) dar în jurul căreia se încearcă a crea un popor. Foarte repede oamenii care erau și sînt ruși get beget au aderat la o nouă credință la un nou cvazi-popor ucrainean. Este un pic de logică în aceasta, cei ce s-au iubit la nebunie se și urăsc în sălbăticie. Ei sînt neofiții.

În orice grup de oameni, acei care vin noi în grup, sunt priviți un pic suspect, mai ales dacă provin dintr-o tabără adversă. În acest caz nou-intrații trebuie să demonstreze că sunt cei mai fideli adepți ai grupului și dacă este nevoie fac mai mult decît este necesar, tot despre cei nou-intrați se spune că devin uneori mai catolici decît Papa.

Ucraina este un stat tipic al neofiților. Prima convertire în masă la o altă credință a fost Unia, a doua convertiră de masă a fost în cadrul URSS, a treia mare adeziune la altă ideologie a fost independența de stat față de URSS. Acum neofit-ismul ucrainean este în aderarea la UE care va șterge independența lor odată și pentru totdeauna.

Neofiții în Moldova

În Moldova neofiții sînt în mare parte acei din generația anilor înainte de 1975. Acei care au reușit să servească și să jure credință regimului sovietic și imediat ce s-au schimbat timpurile foarte repede s-au convertit la noul curent, cel al independenței. Independența în mare parte a fost votată de oamenii din fostul sistem. Atunci trendul era independența și valorile naționale, se făceau cenacluri adunări etc. Astăzi cam tot aceeași generație este la putere și acum (80%) aderă la o cu totul altă ideologie, cea a uniunii de state Europene. Se renunță la tot ce este național și tradițional ca fiind învechit și se adoptă noua ideologie.

Neofiții sunt cei care primii trec de la o părere la alta, de la o ideologie la alta, și imediat ce va veni o forță mai puternică (spre exemplu China) tot acești neofiți vor adera cu trup și suflet la acea ideologie nouă.

Trădători sau Neophyti

Este o deosebire totuși între trădător și neofit. Nu toți trădătorii sînt neofiți și nu toți neofiții sînt trădători. Unii sunt și una și alta dar astea îs cazuri particulare. Trădătorii de obicei trădează în anumite circumstanțe și de cele mai multe ori din frică de moarte sau pentru bani, deci este un stimul ocazional. Neofitul este acel care aderă la o altă gîndire o altă religie un alt curent uneori potrivnic acelui curent (religie, popor) (credință bază)din care s-a născut o face și cu o doză mare de convingere, deci este și o aderare ideologică. Se întîmplă de obicei din nemulțumire, frustrare sau o slabă înțelegere  a fenomenelor ideologiei bază de care se leapădă.

Un lucru este comun între cele 2 categorii, și unii și alții sînt nesiguri, nu poți avea încredere în ei și cu prima ocazie se vor lepăda și de ideologia la care au aderat și de care au profitat.

Neofiții sînt de multe ori cei mai înverșunați apărători ai ideologiei sau ideii la care au aderat. În Ucraina de vest cînd au avut loc Volînskaia Reznea (Masacrul din Volîni), https://ru.wikipedia.org/wiki/Волынская_резня convertirea prin sînge a populației la ucrainism cei mai înverșunați erau anume noii ucraineni, care s-au declarat astfel pentru a scăpa de persecuții și a putea lua averile celor pe care îi turnau autorităților să fie executați. La noi în Moldova tot populația locală era acea care scriau denunțuri false autorităților comuniste pe vecinii lor, ca să se facă cetățeni devotați în fața regimului.

Nou-Convertiții sînt cei mai fanatici!

În închisorile comuniste din România este cunoscut fenomenul Pitești cînd torționari deveneau chiar deținuții care acceptau să-i tortureze pe ceilalți deținuți politici, chiar și pe cei cu care au stat într-o celulă, și deveneau unii din cei mai cruzi în acest sens. Și oamenii ăia chiar o făceau cu convingere munca lor.

În operațiunea Ardennes în nordul Franței din anul 1945 de pe teatrul de război din Europa aliații au avut cele mai grele pierderi în luptele de tancuri cu armata Germană. Tancurile germane erau net superioare la capitolul posibilități tehnice și capacitate de luptă față de cele aliate, dar și tanchiștii germani aveau un rol deosebit cu pregătireaa lor, de cele mai multe ori aliații învingeaau cu numărul fiind de peste 7-8 ori mai multe mașini decît ale nemților. Unul din cei mai iscusiți comandant de tanc germani a fost Ernst Berkman (divizia de tancuri Nr2 SS) evreu de origine care a distrus cu Pantera sa peste 20 de tancuri aliate doar într-o bătălie și a plecat în siguranță de pe front. Ce l-a făcut oare pe el evreu, să lupte cu dăruire pentru SS?

În statul islamic de astăzi cei mai fanatici nu sînt acei islamiști care de mici copii au crescut în această lume a lor ci anume acei nou-convertiți.

Cum și de ce se întîmplă acest fenomen?

Fenomenul neofiților este unul destul de larg și voi expune o analiză aprofundată a acestuia în următoarele articole.

Va urma

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole