Nava de război “USS Donald Cook” a plecat spre Spania

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După cum a precizat Oficiul pentru Afaceri Publice, de la Pentagon, nava “USS Donald Cook” a început traversarea Oceanului Atlantic, vineri, 31 ianuarie, în conformitate cu planurile NATO de a consolida scutul antirachetă din Europa.

Trei alte distrugătoare vor fi dislocate în acelaşi port spaniol, la Rota, în următorii doi ani, acestea fiind „USS Ross” , „USS Porter” şi „USS Carney” .

Toate navele vor fi echipate cu sisteme Aegis și interceptoare Standard Missile 3 Block 1B concepute pentru a învinge amenințările cu rachete balistice cu rază medie de acţiune.

Statele Unite se află în a doua, din cele trei faze planificate pentru implementarea scutului antirachetă în Europa. Etapa inițială a fost finalizată în anul 2012 , prin amplasarea unui radar AN/TPY-2 în Turcia și a unui centru de comandă și control în Germania.

Urmează ca interceptoare Standard Missile 3 să fie amplasate anul următor în România, iar în 2018 și în Polonia.

Scopul declarat al scutului antirachetă al NATO este de a proteja statele membre împotriva potențialelor atacuri lansate din Orientul Mijlociu.

Rusia consideră însă că ar putea fi un motiv ulterior, care ar putea slăbi, în mod eficient, forța sa nucleară, de descurajare strategică.

În vizita efectuată joi, la Varşovia, secretarul american al apărării Chuck Hagel s-a întâlnit cu miniştrii polonezi, de externe și al apărării. El a promis să implementeze interceptoare SM-3, la o bază de lângă coasta Mării Baltice, în Redzikowo.

Concomitent, Varșovia va cheltui 8,4 miliarde de dolari, pentru a construi sistemul propriu de apărare antirachetă, firmele americane fiind dornice de a câștiga o parte a contractelor generate de acest program defensiv al Poloniei.

Anunţul Pentagonului privind misiunea navei “USS Donald Cook” reflectă preocuparea administraţiei de la Casa Albă, de a demonstra republicanilor că Barack Obama nu neglijează priorităţile securităţii naţionale, implicit pe acelea ale apărării aliaţilor europeni, preocupaţi de ceea ce ar putea avea de gând Moscova, după încheierea Olimpiadei de iarnă, la Soci.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole