NATO sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fiind prezent în Tbilisi –marcat cu roşu, pe harta anexată -, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen, conform unei tradiţii, pe care a instituit-o, de a se adresa comunităţii euroatlantice, prin intermediul unor înregistrări video, realizate la Bruxelles, sau în capitalele statelor vizitate, a avut o luare de poziţie interesantă, care merită, în opinia mea, să fie cunoscută şi la Chişinău.

 

Este a treia vizită în Georgia, de când comisia NATO, pentru această ţară, a fost creată în anul 2008. Cel al nefastei confruntări militare, între armata georgiană şi trupe trimise din exterior, pentru menţinerea enclavelor artificial create, republicile satelit Abhazia şi Osetia de Sud.

Noua vizită în capitala georgiană demonstrează hotărârea conducerii Alianţei Nord-Atlantice, de a sprijini această fostă parte a defunctei Uniuni Sovietice.

Azi, Georgia este un partener puternic, semnificativ, al aliaţilor şi o ţară care îşi menţine opţiunea de a deveni, în viitor, membră a Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.

Anders Fogh Rassmusen a semnalat, în mesajul său video, că Georgia a devenit un furnizor de securitate, care are trupe în Afganistan, mai multe decât oricare alt stat partener.

Acele trupe acţionează practic contra terorismului şi asigură astfel securitatea propriei ţări.

În acest context, secretarul general al NATO a mulţumit militarilor georgieni pentru devotamentul lor, concomitent afirmând că inima sa este alături de familiile celor căzuţi la datorie.

Elementul de noutate îl constituie progresul făcut de Georgia pe calea integrării euroatlantice.

Comisia NATO pentru Georgia a discutat, cu oficiali din Tbilisi, ceea ce mai este de făcut pentru ca democraţia să fie mai puternică, justiţia corectă şi viaţa politică pluralistică şi predictibilă.

Cele trei repere fiind de referinţă şi pentru viitorul Republicii Moldova.

Rassmusen a apreciat public, atât angajamentul liderilor georgieni, pentru o soluţionare paşnică a conflictului generat de menţinerea arealurilor teritoriale separatiste mai sus menţionate, cât şi eforturile lor de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia.

Secretarul general al NATO a îndemnat la reciprocitate – pe liderii ruşi.

Dar, dincolo de asta, Anders Fogh Rassmusen a insistat pe faptul că nu trebuie să fie nicio îndoială, că NATO va continua să sprijine suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, cu graniţele sale recunoscute pe plan internaţional, care includ cele două regiuni secesioniste, Abhazia şi Osetia de Sud.

Statele membre ale celei mai puternice alianţe politico-militare, din lume, împărtăşesc dorinţa Georgiei de a deveni parte a NATO.

Prin urmare, aliaţii vor continua să ajute autorităţile georgiene, ca să facă paşii necesari pentru a atinge acest ţel.

Pentru asta este de dorit ca la Tbilisi să continue reformele, aceasta fiind calea spre progres. Lucru valabil şi la Chişinău.

Reamintesc, în acest context, că la Summitul NATO, din Portugalia, din luna noiembrie, 2010, Anders Fogh Rassmusen a avut mandatul aliaţilor şi sprijinul preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, pentru a declara că aliaţii vor apăra, dacă va fi nevoie, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, stat partener preţuit pentru tenacitatea cu care îşi urmează propria foaie de parcurs, pentru a se integra în corul statelor europene democrate.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole