Natalia Gherman ne-a îmbătat cu apă rece

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu toate că fiica președintelui Mircea Snegur este considerată  ”diplomat excelent”de către un analist -țăran, noi continuăm să împărtășim convingerea fermă că noul șef al diplomației de la Chișinău este unul de umplutură.

Convingerile noastre se axează pe modul în care numita a înțeles să se prezinte la recenta conferință de presă în cadrul căreia nu a spus nimic despre trei vizite( efectuate ca să nu stea acasă) la Bruxelles, în Germania și Federația Rusă.

În funcție de scopul propus, proaspătul ministru de externe, era strict obligată să nu  introducă în malaxorul prostiei moldovenești toate subiectele. Ele se discută în mod obligatoriu separat.

Gherman, însă, ne-a ”povestit”  despre pelerinajul ei, adormindu-ne de-a binelea cu istoria de succes a R.Moldova, care în noiembrie va avea de mursecat alt capitol al peregrinării interminabile dintr-o comă europeană în alta.

Pe scurt, Gherman nu ne-a spus nimic, după cum nimic  de pus în farfurie nu vom parafa la Vilnius. Asemenea documente sunt, pur și simplu, trecute cu vederea de către diplomații cu experiență. Ele nu valorează nimic.

Or,  noi cunoaștem că în condițiile crizei financiare cumplite care  a afectat UE,  motoarele structurii împrumută  sume fabuloase de la Republica Populară Chineză. În plus, Germania stă cu capul plecat în fața conductei de gas  ce o leagă de Kremlinul lui Putin, conducta fiind supranumită un nou Pact Molotov-Ribbentrop.

Ce vrea să ne sugereze Gherman , că de dragul R. Moldova noile coaliții, lesne de întrevăzut, se vor demola?  Nici vorbă. Gherman confirmă acest adevăr, dar nu îl comentează.

Ea susține că Moscovei îi revine un rol important în regiune. Ce vrea să însemne aceasta? Că R. Moldova recunoaște rolul  Rusiei în calitate de garant al păcii în fostul spațiu ex-sovietic. Această poziție Rusia și-a asumat-o unilateral, iar SUA nu a fost niciodată de acord cu asemenea matrapazlâcuri.

Fiica lui Mircea Snegur ne asigură că a dialogat constructiv cu omologul său numai că noi n-o credem.  Credem că Federația Rusă s-a făcut a uita că a fost prinsă cu o sumă impunătoare de dolari pe care vroia să-i aducă acasă, în țărișoară, pe calea aerului.

Aceasta, desigur, o face vulnerabilă sub toate aspectele, delictul nepermițându-i să se apropie cel puțin  la 100 de metri de masa moldo-rusă a negocierilor.  Având asemenea trenă de prințesă, Gherman a lăsat în picioare teza ministrului rus de externe, Lavrov, care a declarat că Moscova nu-și va retrage munițiile din regiunea de est a R. Moldova până când nu va fi reglementat conflictul transnistrean.

Gherman, nu mișcă, astfel, un deget pentru a elimina suspiciunea cu care Kremlinul  ne discreditează ca pe un stat care, chipurile, încalcă drepturile omului.

Mai mult, ea nu știe în ce fază se află dialogul Merkel-Medvediev în ceea ce privește elaborarea unui nou statut al raioanelor estice. Îi sugerează corespondentei care a pus întrebarea  să le-o readreseze personal celor doi lideri. Frumos, nu? Atunci ne întoarcem și întrebăm : ”Ce a căutat în Germania și Rusia?” Că la Bruxelles știm ce a vânat – copite de cai morți.

Vasile Grozavu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole