Natalia Gherman a preluat o tradiție proastă de la Leancă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Teama patologică a anemicei diplomații moldovenești de a comunica poporului  la care kilometru al drumului european se află țărișoara este principala cauză a creșterii spectaculoase a numărului euroscepticilor moldoveni.

Precum bine se știe, deficitul de comunicare este groparul democrației.  Dacă  Filat, în virtutea unor trăsături de caracter negative, nu  a înțeles acest lucru, Natalia Gherman, actualul ministru de externe, fiica lui Mircea Snegur, a auzit de mii de ori respectivul mesaj. El a fost  adresat de  oficiali din întreaga lume tatălui ei și , evident, sugestia nu-i putea  intra pe o ureche ca să iasă pe alta.

Informarea oportună, rapidă a populației este o condiție supremă pentru a nu muri, cel puțin în acest război informațional, declanșat împotriva noastră cu asentimentul altui prințișor, Chiril Luchinsci, de asemene figură importantă în  puterea ( puneți corect accentul!) de la Chișinău.

Mai țineți minte  ultima conferință de presă de pomină la care șefa diplomației moldovenești, deplasată în trei capitale europene importante pentru destinul nostru – Bruxelles, Germania și Moscova – a sfătuit presa să o întrebe pe Anghela Merkel sau pe Dmitiri Medvediev  în ce fază se află discutarea statutului regiunii transnistrene.  Am întrebat ce a făcut ea acolo? Nu a răspuns.

Mai avem întrebări, fiindcă de atunci Gherman  a efectuat alte  vizite importante.  Dar nu a mai a mai avut curajul să iasă în fața presei.

Despre retragerea armatei 14-e din raionale estice, pe care a cerut-o la o reuniune de la București, am aflat într-o singură propoziție. În schimb, Rogozin , sosit la invitația lui Lazăr , dar nu  a ei, la festivitățile din autoproclamata republică din stânga Nistrului, a fost informat bine de spionii săi. El le-a dat din deget autorităților de la Chișinău – nu cumva să catadicsească să intre în NATO, că vor pierde suzeta aducătoare de profituri din contrabandă cu numele Transnistria.

Rogozin știe ce spune. Are dreptate. Iar replica ministerului de externe, obligatorie, nu a urmat. Am râs de explicația lui Lazăr care a zis că Rogozin e ascuțit la limbă, ca să nu spunem altfel, atunci când vorbește în public. Cu el, cu micul Lazăr,  a vorbit foarte  frumos. S-au înțeles de minune.

Nici bătăioasa Ana Guțu, președintele comisiei parlamentare pentru politica externă, nu a inițiat  audieri parlamentare în legătură cu această imixtiune flagrantă a unui oficial rus în afacerile interne ale R. Moldova.

Vă aduceți aminte, Gherman s-a mai aflat la o reuniune a statelor-membre ale Parteneriatului Estic, organizată sub auspiciile Comisarului european pentru integrare. Anume el a menținut R.Moldova pe linia de plutire și nu a admis alegerile anticipate. Interesul lui era logic. În acest caz Uniunea Europeană, care a susținut că Moldova este povestea de succes a UE, avea să fie discreditată pe plan internațional ca structură viabilă din punct de vedere politic și economic.

Nu am auzit o discuție serioasă, informații, măcar câte două pe zi, de la reuniune, pentru că instituția din Dealul Schinoasei nu are bani , probabil, să  acrediteze  un reporter la asemenea evenimente – cheie.

Am citit  pe site-ul Ambasadei un comunicat din care am aflat ce a spus,  ”dna Gerhman”. De fapt, nu a spus nimic. Am văzut un citat kilometric din discursul ei pe care trebuie să-l citești de câteva ori ca să înțelegi că e lipsit de substanță.

Între timp, mi s-a telefonat din SUA. Am fost întrebat, fără menajamente, de un prieten dacă Moldova mai continuă să fie  povestea de succes a Europei.  Am întrebat de ce nu-i place demagogia UE. Și am aflat că la o reuniune foarte importantă, o temă a unei dezbateri avea anume această afirmație, transformată în interogație. Suna, deci, astfel: ”Moldova – o poveste de succes a UE?”.

Eu unul așteptam răspuns la această întrebare de la  N. Gherman. La o adică, ar fi putut să-și consulte superiorii pentru a ne edifica. Căci în vârf avem numai diplomați – Corman, Leancă,.. La noi toți sunt diplomați. Înloc de a face reforme economice, îndrugă verzi și uscate.

Face oare să ne supărăm, după toate acestea pe Gherman? Firește – nu. La ce bun s-ar osândi ea să preia inițiativa dacă fostul ei șef și actualul premier – Iu. Leancă a promis, cu lacrimi în ochi, că va ține săptămânal conferințe de presă. S-a întâmplat la început când  AIE era, cică, beton.  Dar Leancă a uitat cu viteza fulgerului promisiunea dată. A înțeles că viața bate filmul.

Și-apoi, la ce bun să nu poată dormi din cauza criticilor? Tradiția a transferat-o la executiv. Aici, pentru a-și ascunde incompetența, a interzis accesul presei la ședințele guvernului. Vedeți bine, asemenea tradiție nu există nicăieri în Europa. A mințit fără a clipi din ochi și a zâmbit, conform tabietului diplomatic. Chiar ne are de proști!

În țările occidentale, oricine dorește poate citi până și stenograma ședinței guvernului, publicată și transmisă la prima cerere.

De fapt, Leancă, înainte de a-și prezenta demisia, respinsă de ”șăf”, a făcut afirmații apocaliptice vis a vis de viitorul R.Moldova. Dar nu ține conferințe de presă ca să nu fie întrebat dacă nu-i pare rău. Vedeți că ei toți vor să rămână filosofi, veșnici în funcții. Nu vor să o apuce înaintea ”șăfului”, care a sacrificat pentru această ”culpă” o serie de politicieni tineri, cu perspectivă. E vorba e Al. Tănase, Mihai Godea, Vitalie Nagacevshi, cu mult mai pregătiți decât el.

”Șăful” atunci când trebuie să vorbească ca o moară,( dar nu stricată!),  despre atacul raider  de la BEM, despre Aeroportul Internațional Chișinău, despre embargoul vinurilor, a început să o scalde în briefinguri. Adică, după ce spune ce-i trăsnește prin cap presei, pleacă  subit, fără a răspunde la întrebări. Ultima dată a vorbit despre interesul național.

Îmbrăcat într-un costum, ce nu era confecționat la ”Ionel”,  în pantofi ce nu erau cusuți la ”Zorile”, Filat ne-a dat din deget să consumăm numai vin moldovenesc, Am, vrut să întreb cum rămâne cu contrabanda de țigări dacă vom fuma numai trabucuri moldovenești?

Avem un regim parlamentar. Leancă discută febril cu șeful său Corman problemele țării, dar face după cum vrea Filat. Atunci mă întorc și întreb iarăși: ”Ce regim avem?” Aveți dreptate: Dictatorial.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole