NĂSTASE VREA SCENARIUL IANUKOVICI. CINE E INTERESAT DE ASTA ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Miercuri, 11 iulie 2018, simpatizanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr s-au adunat în fața Inspectoratelor de Poliție din municipiul Chișinău și au îndemnat polițiștii să nu execute ordinele primite de la conducătorii lor ierarhici, cerându-le să se alăture opoziției extra-parlamentare. Prin lozincile strigate, manifestanții au cerut ca polițiștii să treacă de partea poporului și să apere cetățenii moldoveni, dar nu pe cei aflați la putere. Aflat în fața Inspectoratului de Poliție Râșcani al municipiului Chișinău, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că polițiștii au dreptul să nu execute ordinele. „Aveți dreptul să nu executați ordinele criminale ale politicienilor. Jurământul vostru a fost dat în fața poporului. Când nu sunteți în uniforme aveți aceleiași probleme”, a spus Slusari. De aici.

Acțiunea organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr se înscrie în planurile de viitor ale acestei formațiuni politice. Într-un interviu acordat portalului Tribuna, liderul PPDA a declarat, cu subiect și predicat, că “sfârșitul actualului regim politic se va datora protestelor de stradă”. “Protestele reprezintă cea mai de temut armă a democrației. (…) Avem nu doar dreptul, ci și obligația să-o folosim. Efectele protestelor vor depinde însă și de prezența masivă a celor care manifestă împotriva regimului.” De aici.

Constat că Andrei Năstase a făcut/face orice pentru ca spiritul protestatar din societatea moldavă să crească. Argumentele pe care Andrei Năstase le prezintă publicului moldovean duc spre concluzia logică că manifestările de nesupunere civică,  pe care le pregătește acum, urmăresc declanșarea unei revoluții colorate în Republica Moldova. Că este așa o demonstrează declarația făcută pe 10 iulie la TV 8.

Andrei Năstase a anunțat, într-o emisiune de limbă rusă, că manifestările de la sfârșitul lunii august se vor desfășura în baza scenariului „Ianukovici”. În momentul în care a făcut acest anunț, cei doi aliați politici ai lui, liderul PAS, Maia Sandu, și cel al PLDM, Viorel Cibotaru, se aflau alături de el în același studiou al emisiunii „Politica” de la  TV 8. Cei doi politicieni nu au contestat afirmațiile lui Andrei Năstase.

Scenariul „Ianukovici”, anunțat de Andrei Năstase, este cel al provocărilor și al vărsărilor de sânge: răsturnarea puterii în stat, prin violență, nu în urma unor alegeri democratice.

Asta presupune ca, la anunțatele manifestări de nesupunere civică, simpatizanții PAS/PPDA/PLDM vor trebui să fie suficienți de mulți pentru ca, la adăpostul mulțimii, să se desfășoare provocările care ar duce la ciocniri violente între oamenii legii și protestatari. Fără provocatori profesioniști nici o manifestare pașnică nu poate fi detrunată spre violențe. Dispune binomul Maia Sandu/Andrei Năstase de suficiente resurse organizaționale și financiare pentru a realiza acest scenariu? Probabil, cineva îl va oferi. Singurul stat care este interesat în destabilizarea situației politice din Republica Moldova, este cel care nu își dorește retragerea grupului operativ militar din regiunea transnistreană.

Răspunsul pe care Partidul Democrat din Moldova îl oferă cetățenilor moldoveni ca urmare a rezoluției Parlamentului European este unul calm și matur. S-a anunțat că cetățenii nu vor avea de suferit în urma amânării ajutorului macroeconomic (care era nu doar ajutor dar și un împrumut).  Pe 5 iulie, Cabinetul de Miniștrii și-a continuat seria de ședințe în teritoriu – echipa guvernamentală a fost în Criuleni unde s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din regiune. De aici.

Mai apoi, liderii democrați au anunțat că vor lansa programul național apă și canalizare în mediul rural. În același timp, salariile profesorilor şi personalului din primării vor fi majorate în perioada următoare. De aici.

La nivel politic, îndemnul la violență primește un răspuns calm, de realizare a unor acțiuni concrete pentru cetățean. Semn că, democrații au conștientizat că Moldova nu înseamnă doar Chișinăul. Semn că s-a demonstrat că marea masă a alegătorilor moldoveni este concentrată în mediul rural.

La nivel guvernamental, un îndemn la violență, ar trebui monitorizat. Ca declarațiile politice să nu se transforme în acțiuni, ca să nu se depășească limita. Serviciile Ministerului de Interne, dar și celelalte instituții specializate, ar trebui să intre în stare de alarmă: Scenariul „Ianukovici”, înseamnă răsturnarea bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat prin folosirea forței. Sunt oare pregătiți membrii PAS/PPDA să execute careva acțiuni concrete prin care se atentează la securitatea statului moldovean? Dar declarațiile lui Andrei Năstase nu sunt doar politice iar vorbele nu sunt doar aruncate în vânt?

Apropo, politicianul Andrei Năstase este conștient de responsabilitatea juridică a unor afirmații, fie ele politice? Ori poate, își dorește, încă odată, să se victimizeze?

Domnul Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE, este la curent cu îndemnurile la violență civică ale protejaților lui?

Post Scriptum

Înțeleg că manifestările de prostest sunt o metodă verificată de câștig a punctelor electorale. Protestele trebuie să se desfășoare în mod pașnic. Îndemnurile la nesupunere civică poate fi amendate de către reprezentanții instituțiilor legale? Întreb pentru un prieten din Frankfurt.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole