NĂSTASE ȘI VIOLUL POLITIC

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Alegerile anticipate pentru primăria Chișinău au distrus unitatea blocului PAS/PPDA. Așa cum am intuit, mărul discordiei politice moldovenești a strânit egoismul liderului PPDA, Andrei Năstase, care și-a anunțat candidatura pentru fotoliul de primar al Chișinăului. Anunțul privind înscrierea lui Năstase în cursa electorală a fost făcut fără consultarea Maiei Sandu.

Filmul evenimentelor

Marți, 6 martie, PDM a anunțat că a decis să susțină un candidat unic al forțelor pro-europene pentru Primaria Chișinău. O decizie care, dacă ar fi fost acceptată, ar fi stricat jocul politic al socialiștilor moldoveni – candidatul comun al forțelor pro-europene ar fi beneficiat de o susținere foarte puternică.

Oferta democraților moldoveni a fost respinsă de Andrei Năstase care l-a îndemnat pe şeful democraților moldoveni „să-şi ţină mărul otrăvit pentru sine”.

Președintele Partidul Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, declară la o emisiune de televiziune că formațiunea pe care o conduce nu a luat deocamdată o decizie în privința susținerii lui Andrei Năstase la funcția de primar al Chișinăului. PAS realizează un sondaj prin care vor stabili dacă simaptizanții lor își doresc să aibă propriul candidat la scrutin sau să-i acorde sprijin lui Andrei Năstase.

Metafore descifrate

Andrei Năstase a preluat inițiativa, și-a anunțat candidatura la primărie și procedat deștept. Năstase forțează mâna Maiei Sandu pentru ca aceasta să își exprime, sau nu, poziția. Strategia lui pleacă de la încărcătura metaforică a Primăriei Chișinău, de rezistență culturală românească în fața rusofonilor. Extinderea ipotetică pe care o urmărește Andrei Năstase este simplă – cei care nu îi susțin candidatura sunt amicii socialiștilor și anti-români. Exact acesta a fost motivul pentru care pentru care, în 2015, Dorin Chirtoacă a câștigat încă un mandat. Tot din acest considerent a eșuat, în noiembrie 2017, referendumul de demitere a primarului Chirtoacă, la vot ieșind prea puțini alegători.

Maia Sandu se află într-o situație grea, de asta încearcă să câștige timp pentru negocieri. Ea a spus că, timp de o săptămână, nu a reușit să discute dacă va acorda sau nu susținere lui Andrei Năstase. Vax albina! Știm cu toții că Maia Sandu nu a fost la rânit zăpada de pe trotuarul din fața clădirii în care își are sediul. Amînarea expunerii unei determinări a PAS față de Năstase este un semn care prevestește că Maia Sandu va avea cu Năstase o discuție mai dură. Ce îi va oferi oferi Năstase în schimbul susținerii politice a PAS? Nu cumva ar proceda mai corect din punct de vedere politic să păstreze distanța și să ignore aceste alegeri? Sunt întrebări care își așteaptă răspunsul.

Anunțul făcut de Plahotniuc că Partidul Democrat nu va înainta un candidat la alegerile pentru funcţia de primar al Chișinăului şi că va susţine un candidat comun al formațiunilor pro-europene a plecat de la date concrete: Chișinăul nu a fost niciodată fieful Partidului Democrat, nu era cazul ca această formațiune politică să depună eforturi pentru a o câștiga. Prin declarația făcută liderul PDM a vrut să testeze care sunt premisele pentru fundamentarea unei viitoare coaliții pro-europene după alegerile parlamentare. Refuzul lui Năstase de a accepta ajutorul oferit se transformă într-o nouă motivație pentru ca Partidul Democrat să obțină un rezultat cât mai mare la viitoarele alegeri parlamentare.

Dragoste cu forța viol se cheamă

Una peste alta, mărul otrăvit nu-i aparține lui Plahotniuc. E al lui Chirtoacă. El a fost cel care, înainte de termen, a renunțat la funcția de primar al Chișinăului. Refuzul lui Năstase exclude Partidul Democrat din ecuația electorală pentru Primăria Chișinău. Ceea ce înseamnă că responsabilitatea pentru evoluția, pozitivă sau negativă, a acestor alegeri îi aparține, în totalitate, atât lui, cât și dreptei politice moldovenești, una dezbinată. Partidul Democrat a oferit dreptei politice ajutor, Năstase l-a refuzat. Rezultatul acestui refuz este acela că o eventuală pierdere a primăriei Chișinău, nu poate fi pusă pe seama lui Plahotniuc.

În aceste condiții, dreapta pro-europeană este obligată să aibă un singur candidat pentru primăria de Chișinău. Nu sunt convins că acesta va fi Andrei Năstase. Pentru a obține asta, liderul PPDA sucește tuturor mâinile la spate. Maia Sandu ar trebui să-i spună că, dragostea cu forța se numește viol.

Nota bene.

Vax albina, cunoscută de români prin intermediul unor scrieri şi scenete umoristice din anii ’70-’90 reprezintă o formulă de depreciere. Folosită interjecţional sau calificativ, aceasta exprimă deprecierea dusă pînă la negare, indicarea unui fapt ca lipsit de valoare şi de importanţă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole