Năstase nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru cei scoși în piață

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ziua de ieri nu a fost doar o ultimă demonstrație a impotenței găștii Țopilor, dar și o nouă dovadă a lașității lui Andrei Năstase. Un laș ordinar, care a scos cîteva mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale. A mimat intenția de a păstra ordinea publică, iar pe la spate și-a trimis susținătorii comerciali să devasteze sedii. Provocatorul Năstase are nevoie de sînge pentru a resuscita mișcarea protestarilor. El este conștient că a rămas principalul responsabil pentru acest sînge vărsat și din această cauză se asigură că orice ieșire a situației de sub control nu-i va atinge comfortul.

Oamenii amăgiți sau cumpărați, însă, riscă sancțiuni serioase. Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a făcut chiar și lista pericolelor care îi pasc pe provocatori.

În postarea sa pe o rețea de socializare el a scris că “observatorii CReDO au fost astazi in toate cele mai importante locuri si momente ale demonstratiei: PMAN, in jurul cladirii Guvernului, blv.Stefan c.Mare/Bulgara, str.Ismail, str.D.Cantemir, intelegerea noastra preliminara este expusa din perspectiva dreptului la intrunire pasnica.

Pasnic dar cu citeva episoade de violenta care pot fi caracterizate ca huliganism individual (nu dezordini in masa). Politia a actionat adecvat, in mare parte a comunicat efectiv cu organizatorii si demonstrantii, regretabil o parte din organizatori canalizeaza si escaladeaza tensiunile. Sentimentul de nemultumire exista, o parte din oameni exprima furia. Numarul redus al demonstantilor de citeva mii nu a prezentat provocare substantiala pentru gestionarea politiei.

1) cu privire la demonstratia din 24 aprilie
1.1 Numarul participantilor a oscilat de la 1-2 mii (13.00) pina la 7-8 mii (15.00) si redus din nou la 1-2 mii (dupa 17.00),
1.2 In mare parte s-a mentinut caracterul pasnic, insa au existat 3 incidente violente, din care St.c.Mare/Bulgara (15.40-16.10) a fost cu maxima tensiune si cu multiple actiuni de violenta, insa care nu au purtat caracterul sistematic. Incercarile repetate de a sparge primele cordoane de politie spre str.Bulgara au purtat caracterul violent, a doua incercare de a sparge cordoanele fortificate ale politiei au purtat caracterul violent cu multiple cazuri in care unii protestatari violenti au uzat pietre aruncate in politisti. Aceste acte pot fi calificate ca huliganism si in forma grava.
1.3 Incidentele cu patrunderea prin cordoanele (exterioare) politiei pe Bodoni si Puschin pentru a inconjura cladirea Guvernului (14.00) au purtat semne de violenta dar fara consecinte negative.
1.4 Incidentele cu citeva actiuni separate de violenta la D.Cantemir 1 nu au avut consecinte negative.
1.5 Demonstratia s-a incheiat pasnic in PMAN.
1.6 Nu sunt date daca au suferit cineva din protestatari.

2) cu privire la actiunile politiei
2.1 Politia a avut un comportament foarte adecvat si corect pe tot parcursul evenimentelor. Invocarea faptelor de oprire a protestatarilor sa ajunga in Chisinau-trebuie probate daca au avut loc. Se colecteaza datele si evidentele in acest sens.
2.2 Episodul „inconjurarea cladirii Guvernului” a fost gestionata rezonabil fara a escalada confruntarea cu protestatarii agresivi.
2.3 Episodul „blocarea str.Bulgara” a fost gestionat rezonabil fara uzarea fortei excesiv si altor mijloace astfel nu sa produs escaladarea situatiei. Retinerile unora care au comis actele de huliganism au fost adecvate, documentarea altora este in proces.
2.4 Episodul „D.Cantemir 1” a fost gestionat adecvat cu maxima retinere fara a crea elemente de provocare.
2.5 Regretabil 14 politisti au suferit leziuni, acestea cazuri trebuie documentate pentru a identifica actiunile concrete violente.

3) cu privire la actiunile organizatorilor
3.1 Organizatorii prin expunerile de pe scena au facilitat crearea unui sentiment de agresiune asupra unor edificii si au determinat canalizarea sentimentului de furie spre unele edificii si au indemnat indirect si prin aluzie materializarea episoadelor descrise. Astfel, o parte din organizatorii care au vociferat de pe scena au determinat tinta actiunilor descrise. Acestea indemnuri canalizeaza furia si escaladeaza situatia.
3.2 O parte din organizatori prin actiunile sale pe teren au contribuit la de-escaladarea tensiunilor si confruntarilor. Exista multe voci nesincronizate si contradictorii care se expun si vocifereaza de pe scena.
3.3 Organizatorii cu greu fac fata controlului incidentelor de agresiune sau de violenta, Probabil s-a creat deja distanta dintre nemultumirea si furia unor protestatari si organizatorii, astfel organizatorii sunt nevoiti sa alimenteze in continuare sentimentul de agresiune pentru a ramine in albia asteptarilor unui segment de protestatari, este o cale nociva de escaladare.
3.4 Responsabilii de mentinere interna a ordinii publice din cadrul protestatarilor nu au facut fata si doar au observat pasiv multe incidente de confruntare.
3.4 In mai multe situatii concrete, dinamica a fost dominata de dorinta de razbunare din partea unui grup mai mic al demonstrantilor. Actiunile acestora nu se pot fi gestionate de catre organizatorii, in special in lipsa echipamentului de comunicare eficienta pe teren. Scena confera o incarcatura de escaladare a situatiei decit are factorul de informare si de educare asupra probemelor prin viziunea solutiilor reale si pragmatice.

4) Altele:
4.1 Au fost inregistrate cazuri de intimidare a observatorilor din partea unor protestatari agresivi”.

Sunt doar cîteva din articolele încălcate și, spre regret, primii care vor avea de suferit sunt oamenii veniți la Chișinău și nu gașca Țopilor. Aceștea vor aștepta dosiți prin castelurile lor, iar după, vor scoate în Piața Marii adunăr Naționale o nouă doză de carne de pușcă.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole