NĂSTASE MINTE. SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Chișinăul se află pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor pentru Primăria Chișinăului.

Zilele trecute, consilieri municipali și deputați ai PSRM au organizat un briefing de presă în fața sediului Partidului Platforma DA. Potrivit lor, clădirea de pe strada 31 August 1989 nr. 15 care a aparținut publicației periodice „Glasul Națiunii”, fondată de fratele lui Andrei Năstase, Vasile Năstase, a fost privatizată în mod fraudulos de către ultimul. Socialiștii afirmă că un monument de arhitectură de importanță națională nu poate fi privatizat. De aici.

În replică, Vasile Năstase a declarat că publicația „Glasul Națiunii” a câștigat în toate instanțele naționale, cât și la CEDO, litigiul privind privatizarea clădirii. De aici.

Acealași argument a fost invocat și de către Andrei Năstase. Candidatul PPDA/PAS la funcția de primar a spus că „există un verdict dat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului” pe acest caz. De aici.

Andrei Năstase a mințit – nu există nici un verdict al Curții Europene a Drepturilor Omului pe cazul privatizării clădirii de pe strada 31 august 1989 nr.15.

Dacă ar fi existat un o hotărâre scrisă a instanței internaționale Andrei Năstase ar fi prezentat-o.

Este adevărat că a existat o adresare a PPDA către CEDO, dar curtea internațională a scos de pe rol cererea, la rugămintea părții reclamante. Privatizarea a avut loc în baza înțelegerii potrivit căreia reclamantul scoate cererea de pe rol iar reprezentanții Primăriei acceptă privatizarea.

Potrivit legislației Republicii Moldova imobilele înscrise în registrul Monumentelor de Stat se face doar prin hotărâre de Guvern.

Ministerul Culturii al Republicii Moldova a depus cerere de revizuire a acestei privatizări, la 11 aprilie 2018, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a decis ca procesul de revizuire să fie judecat la Curtea de Apel Chișinău. De aici.

Voi aminti că o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului nu poate fi contestată de instanțele naționale.

Concluzia, simplă. Andrei Năstase folosește orice mijloc, inclusiv minciuna, pentru a câștiga cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Firesc lucru – dacă va pierde nu va putea obține avantaj în fața Maiei Sandu și o formulă convenabilă de calcul a locurilor pe lista electorală.

Poate fi votat un candidat electoral care minte? Vom afla pe 4 iunie atunci când vor fi prezentate rezultatele alegerilor.

 

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole