Năstase MAIAre doar o șansă: votul mixt

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Andrei Năstase și Partidul DA ies deja din politică, deși nici n-au apucat să intre bine. Ultimele sondaje de opinie au răsunat ca o sentință pentru el și adepții săi. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, această formațiune nu doar că n-ar trece pragul electoral, ci s-ar poziționa mult prea jos sub plafonul de șase la sută, pe la 2%. Adică nu-i salvează nici marja de eroare.

Știu, politicienii nu cred în sondajele de opinie atunci când îi arată prost. Sau încearcă să vadă partea plină a paharului, cum a fost în cazul PLDM-ului, care a sesizat un trend ascendent în preferințele electoratului, adică o creștere de la 0,8 la 0,9 la sută. Totuși, sondajele de opinie le creează, de fiecare dată, emoții liderilor de partide, pentru că exprimă o tendință care, de regulă, se confirmă.

Andrei Năstase are nu doar emoții, ci și frisoane, mai ales când vede că concubina sa politică, Maia Sandu, se află mult în fața lui. După cum și era de așteptat, Maia nu i-a mai întors electoratul pe care i l-a cedat Năstase la alegerile prezidențiale. I-a spus Slusari, dar nu l-a ascultat.

Platforma ”DA”, ”NU” sau ”MĂTINCĂ”

Liderul DA este nevoit acum să recunoască în sinea sa că a cam exagerat când s-a opus cu atâta vehemență schimbării sistemului electoral. De aceea, a scos din nou de la naftalină proiectul său cu votarea pe liste deschise, deși e conștient, probabil, că ideea este utopică, în sensul că nu există nicio șansă să fie pusă în practică până la scrutinul viitor.

În același timp, argumentele lui Năstase în susținerea proiectului său nu pot decât să provoace zâmbet. Cică „votul proporțional pe liste deschise, propus de Platforma DA, înseamnă că fiecare din noi alege atât partidul, cât și candidatul preferat”. Involuntar, îți vine în minte și o definiție pentru votul mixt: „votul mixt, contestat de Platforma DA, înseamnă că fiecare din noi alege atât partidul, cât și candidatul preferat”. Foarte puțin am reformulat, abia de-ți dai seama.

Sigur că există niște diferențe, însă esența, în principiu, e aceeași. Alegi partidul și omul care-ți place. De ce atunci atâta gălăgie? Eventual de dragul Maiei. Pentru ea, într-adevăr, e mult mai bun vechiul sistem electoral, deoarece după cel actual nu poate candida decât într-o singură circumscripție. Eventual în două, că mai este și Igor Grosu. În timp ce pe listă poate pune oricâți anonimi vrea.

La PPDA, situația e alta. Partidul este centrat mai mult pe echipă decât pe lider, iar din acest punct de vedere, este mai bine structurat. În plus, este format din oameni energici care au străbătut Moldova în lung și-n lat și care sunt deprinși cu întâlnirile electorale și cu trântele politice în teritoriu. Așadar, sistemul electoral mixt îi oferă lui Năstase șansa unică de a avea reprezentare parlamentară, datorită unor adepți de-ai săi capabili să câștige în circumscripții, chiar dacă partidul va acumula insuficiente voturi.

Păzește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă apăr singur

Este clar că timpul lucrează împotriva lui Năstase și a partidului său. În acest ritm, poate supraviețui cel mult până la primăvară. Odată cu apropierea alegerilor, rândurile se strâng, deoarece electoratul îi separă pe cei slabi de cei puternici, pentru a nu-și irosi în zadar energia și voturile. Or, este evident că Maia Sandu îl eclipsează pe Andrei Năstase, atunci când stau alături, respectiv, șansele lui de a deveni favorit al dreptei sunt nule. Iar sondajele confirmă fără drept de apel acest lucru.

Reiese, așadar, că Plahotniuc, pe care Năstase îl urăște din tot sufletul, i-a aruncat colacul de salvare, schimbând sistemul electoral, în timp ce Maia, care-i este parteneră, îl scoate pe tușă. Vorba aceea: unde dai și unde crapă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii