NĂSTASE/MAIA SANDU VOR CA MOLDOVA SĂ NU PRIMEASCĂ ASISTENȚA FINANCIARĂ A UE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Consiliul Uniunii Europene a publicat un raport dedicat relaţiilor pe care le are Uniunea Europeană cu Republica Moldova, un document care prezintă situaţia politică și economică dintre Prut și Nistru așa cum este ea văzută la Burxelles. Aceste concluzii au fost adoptate cu unanimitate, în urma unor negocieri de culise, de miniştrii de externe ai UE. Este vorba de o radiografie a bunelor și relelor existente în Republica Moldova, stat asociat Uniunii Europene, dar ne-membru.

Din concluziile miniștrilor de externe se vede că Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul privind asocierea economică şi politică cu Republica Moldova. Evident, pentru realizarea acestui lucru, autorităţile de la Chişinău trebuie să implementeze reformelor din cadrul Acordului de Asociere. De aici și referirea constantă la implementarea reformelor. Concluziile dedicate Moldovei sunt mixte: ca un pahar pe jumătate plin, pe jumătate gol – sunt salutate deciziile bune luate de oficialii moldoveni și sunt făcute o serie de recomandări și preocupări.

Observ că, cele 11 concluzii ale miniștrilor de externe UE, sunt deja folosite în competiția politică internă din Republica Moldova. Liderul PPDA, Andrei Năstase, vede partea goală a paharului și afirmă că acest document este unul critic la adresa guvernului Filip. Nu este așa. În concluzii guvernul moldovean este lăudat, chiar dacă acest lucru nu a fost făcut în mod expres. Primul paragraf al concluziilor stipulează clar disponibilitatea UE de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin acordarea de asistență tehnică și sprijin acordat prin intermediul proiectelor. Cu siguranță, dacă documentul era să fie sever la adresa guvernului Filip, deschiderea UE față de Republica Moldova avea să fie omisă.

Miza discuțiilor în contradictoriu despre concluziile Consiliului UE la adresa Republicii Moldova se referă la asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pe care trebuie să o acorde Uniunea Europeană statului moldovean. Despre asta este vorba. Dacă această asistență nu va fi acordată, opoziția extra-parlamentară, PPDA și PAS, ar jubila. Probabil și liderii socialiștilor moldoveni ar vedea în neacordarea acestor bani un eșec al politicilor Bruxelles-ului față de Republica Moldova.

Sunt suficiente semnale care spun că această asistență va fi acordată, dar ea va fi condiționată de schimbările pe care statul moldovean le va face în domeniul justiției – acesta este motivul principal al revenirii lui Alexandru Tănase la Ministerul Justiției. Sunt întârzieri pe care ministrul Tănase le cunoaște și poate să imprime schimbărilor un ritm mai rapid.

Calitatea Republicii Moldova, de țară ne-membru a Uniunii Europene, asigură suveranitatea hotărârilor luate de majoritatea parlamentară ori de Cabinetul de Miniștri. Acesta este motivul pentru care, în concluziile miniștrilor de externe ai Uniunii Europene a fost exprimat, atenție, regretul privind modul de adoptare a votului mixt. A fost folosit verbul a regreta, și nu un verb care să impună alte sensuri imagistice. Singurul verb care poartă o încărcătură metaforică care exprimă nemulțumirea, întârzierea și supărarea oficialilor UE este unul folosit în paragraful care se referă la implementarea reformelor din sistemul judiciar, acolo unde miniștrii de externe își exprimă îngrijorarea.

Criticile referitoare la modul în care a fost schimbată legislația electorală, vor continua – PPDA și PAS formațiuni afiliate la PPE au avut posibilitate să facă lobby pentru asta, dar aceste exagerării ale opoziției extra-parlamentare nu pot fi puse în conexiune cu acordarea asistenței macrofinanciare. Republica Moldova este doar stat asociat la UE, autoritățile alese democratic dispun de suveranitatea acțiunilor lor. Schimbarea Codului Electoral s-a făcut printr-un larg vot parlamentar, dacă, în rezultatul alegerilor parlamentare din acest an, liderii PAS și PPDA vor deține/face parte dintr-o majoritatea parlamentară atunci, teoretic, ar putea să insiste pe revenirea la vechiul sistem electoral.

Condiționările Uniunii Europene la adresa Republicii Moldova se înscriu în limitele dictate de Acordul de Asociere, oricât și-ar dori reprezentanții PPE, Andrei Năstase ori Maia Sandu, raportul de dependență al Chișinăului de Bruxelles nu poate depăși aceste reglementări.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole