Năstase l-a păcălit pe Usatîi și îi face curte lui Maia Sandu

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu jumătate de an înainte de prezidențiale (30 octombrie), liderii partidelor extaparlamentare nu mai au somn. Chiar dacă vorbesc lumii despre necesitatea de a depista un candidat unic al opoziției, fiecare dintre ei se visează președinte. Cel mai agitat e Andrei Năstase, care pe de o parte spune că va candidata la președinție, iar pe de alta, de ochii lumii, declară că vrea și el un candidat unic.

Lucrurile nu par atât de transparente în culisele politicului, unde se dă o luptă aprigă. Din surse demne de încredere, platform DA încearcă, foarte delicat, să o convingă pe Maia Sandu să renunțe la idea de a candidata la fotoliul de șef al statului. Mai mult, îi promite marea și sarea dacă își va îndemna electoratul să voteze pentru Năstase. La fel, electoratul de dreapta ar putea fi șubrezit și de intenția lui Iurie Leancă de a candida. Deși nu are șanse, el cu siguranță va lua voturi de la Năstase.

Și pe centru- stânga e haos. Dacă vă mai amintiți, acum două luni, Năstase, Usatîi și Dodon formau o alianță nedeclarată, după ce s-au prins că în trei pot scoate mai multă lume în stradă. Doar că egoismul politic le-a nimicit relația. Mai inâi s-au certat Dodon cu Usatîi. Socialistul merge acum în campanie pe cont propriu și se vede deja, cel puțin, în turul doi al prezindențialelor. Și platforma DA i-a aplicat o lovitură mișelească primarului de la Bălți.

Platforma DA ar fi putut propune în cadrul referendumului, pe lângă alte modificări, reducerea vârstei minime, dar nu a făcut-o. Grupul de inițiativă, condus de Andrei Năstase, care a colectat semnături pentru a organiza un referendum republican constituțional, nu a solicitat și modificarea Constituției pentru micșorarea vârsta minimă a candidaților la funcția de președinte. Asta chiar dacă, în public, Năstașiii se arată deranjați de faptul că magistrații Curții Constituționale au decis revenirea la alegerea directă a președintelui, fără reducă și vârsta minima pentru candidați.

Valeriu Ghilețchi l-a întrebat vineri în cadrul audierilor parlamentare pe președintele CEC Iurie Ciocan dacă în inițiativa de organizare a referendumului era abordată și chestiunea privind vârsta președintelui. Iurie Ciocan a precizat că nu a fost solicitată modificarea acestor prevederi din Constituție. „Chestiunea cu vârsta nu e decât o speculație. Chiar cei care critică elementul legat de vârstă nu l-au avut în inițiativa populară legată de colectarea acestor semnături”, a declarat Valeriu Ghlețchi.

Platforma DA se pare că încearcă să se detașeze de Usatîi, ca să îmbrățișeze un prorus mai extremist, după ce liderul partidului “Casa Noastră Moldova”, Grigore Petrenco, a declarant că susține protestul anunțat de Andrei Năstase pentru 24 aprilie. Petrenco a preluat experiența lui Vlad Filat, publicând pe pagina sa de Facebook, că prin intermediul avocatului său, un mesaj de susținere a protestului.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole