Musca din fundul Țării și încălcarea Constituției de către Președintele Moldovei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi președenția a convocat ședința structurilor de forță, în legătură cu situația din Ucraina. La ședință au participat mai mulți funcționari, precum și un lider de partid (???).

M-am întrebat în mintea mea, dar și pe Facebook, ce treabă a avut acel șef de partid la această ședință de la președenție, la care participă, conform procedurii, doar persoanele cu funcție în stat, nu toți trepădușii. Din păcate, mai mulți verzișori au motivat prezența lui Filat din motiv că acesta ar fi președintele celui mai influent partid din Moldova. Nimic mai greșit, le-am zis, pentru că PLDM nu-i cel mai influent partid, chiar dacă este cel mai mare după numărul de membri.

Nimic mai greșit, deoarece la astfel de ședințe se discută întrebări ce ține de securitatea statului, precum și despre situați din țările învecinate, sau din țările cu care Moldova are încheiate parteneriate, nu au acces cei din stradă, care nu ocupă funcții importante în stat, în instituțiile care fac parte din Consiliul Suprem de Securitate.

După toate motivațiile verzișorilor, am înțeles că totuși avem o Muscă în fundul Țării, de care nu scăpăm cu una cu două. Dar, trecând peste aceasta, în comunicatul președintelui țării, Nicolae Timofti, scris de Vlad Țurcanu și care va fi citit de către președinte probabil mâine, s-a strecurat grave încălcări a Constituției Republicii Moldova, anume art. 11, cu privire la neutralitate.

Iată comunicatul (ce este dat cu negru aprins este element de încălcate a art. 11 din Constituție):

Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluții din Ucraina, în special privind situația în jurul peninsulei Crimeea, și acțiunile cu caracter militar întreprinse de autoritățile Federației Ruse.

Republica Moldova subliniază importanța respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și neadmiterii violării principiilor dreptului internațional.

În vederea prevenirii acţiunilor ce pot conduce la destabilizarea în continuare a situaţiei în regiune, Republica Moldova cheamă să fie utilizate de urgență toate mecanismele internaţionale pentru soluţionarea crizei exclusiv pe căi diplomatice.

Iată prevederile art. 11 din Constituție:

Republica Moldova, stat neutru
(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Aici e definiția neutralității:

Situație, atitudine a unui stat care nu se amestecă în conflictul dintre două sau mai multe state, care nu participă la pacte sau la alianțe militare și întreține relații pașnice cu fiecare stat beligerant în parte.

Reieșind din prevederile Constituției, citind atent comunicatul Președintelui, care este capul țării și comunică poziția Republicii Moldova, precum și făcând trimitere la definiția neutralității, vedem că consilierii președintelui l-au băgat în… (cenzurat) pe bătrânul președinte, făcându-l pe acesta să semneze un comunicat care încalcă Constituție, prin următoarele:

Moldova își exprimă profunda îngrijorare – încălcarea art. 11 alin. 1 din Constituție, deoarece Moldova poate doar să ia act de acest conflict, dar nu se poate expune asupra conflictului, pentru este stat neutru.

Moldova își exprimă profunda îngrijorare de acțiunile cu caracter militar întreprinse de autoritățile Federației Ruse – Încălcarea art. 11 alin. 1 din Constituție, deoarece Moldova nu poate fi în acest conflict nici de partea Ucrainei și nici de partea Rusie, pentru că este stat neutru.

Republica Moldova cheamă să fie utilizate de urgență toate mecanismele internaţionale pentru soluţionarea – încălcare art. 11 alin. 1 Constituție, deoarece președintele statului neutru Republica Moldova îndeamnă comunitatea internațională să insiste politic asupra Rusiei ca să lase Ucraina în pace. Grav! Moldova se bagă în conflictul dintre aceste state.

Cu referire la art. 11 alin. 2 din Constituție, cred că fiecare președinte de până acum nu a meritat funcția sa și trebuia să plece din funcție în termen de 30 zile de la numire dacă primul document semnat nu a fost o cerere oficială către Rusia în vederea retragerii armatei de pe teritoriul Republicii Moldova. În acest caz, o declarație făcută în fața presei nu-i document oficial, iar scuze că s-a cerut, dar nu au plecat, nu merg.

Din păcate, vedem că la președenție sunt niște consilieri incompetenți, departe de Constituție și legislație, care permis accesul unui ”nimeni” în puterea de stat să participe la ședințele cu caracter secret, precum și care încalcă personal Constituția alcătuind texte de comunicate ce au un conținut contrar prevederilor constituționale. Grav pentru acești consilieri este că-l impun și pe președinte să încalce Constituție. Așa este când chemi prietenii în funcție, în loc să pui acolo oameni competenți.

Nu am căutat să văd dacă Guvernul a emis un astfel de comunicat, pentru că ar fi din nou o încălcare gravă a legii supreme din acest Stat, cotropit de ruși și guvernat de proști.

În situația Ucrainei, Moldova poate, cum am scris mai sus, să ia act și să-și protejeze teritoriul său, fără a face trimitere la conflictele dintre alte state.

Găsiți articolul și pe www.gandrabur.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii