Mulți ani, doamnă președintă Bacalu!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„Ai puțintică răbdare. Stai cumincior să treacă dușmanii. Și dacă scăpăm și din asta, o să trăim Vasilică amîndoi, o să trăim ca oamenii Vasilică. Că ce-am înțeles eu din viața asta. Acasă lucru, la lucru lucru. Ei, alergătură aiurea!”

(adresarea către porc din filmul „Văleu, văleu nu turna”)

Cam așa își imaginează scena cu alegerea președintelui mulți din concetățenii noștri. „Iaca numai de-am avea președinte, că după asta…” Greșit bine-nțeles! La sigur, nu va veni primăvara mai repede odată cu alegerea președintelui, la fel cum n-o să fie nici soarele mai strălucitor deasupra capului. Tot așa cum n-o să vină nici pacea pe pămîntul moldovenesc, contrar așteptărilor lui Diacov.

Ar fi, de bună seamă, un pas înainte. Un mare compromis, la care nu trebuia să se ajungă, pentru că consensualismul este un pilon de bază al democrației și luarea deciziilor prin cedări reciproce n-ar trebui să fie o mare problemă.

Alegerea doamnei Bacalu în funcția de președinte, ar fi așa cum spuneam, un pas. Dar prin asta problemele nu se rezolvă de la sine. Ori acolo unde au fost înțelegeri, vor fi și frustrări. Le va avea încă interimarul și mereu prezidențiabilul Marian Lupu, care va rămîne în scaunul de speaker, și le va avea și Mihai Ghimpu, cel mai probabil, din jilțul său de vicespeakear.

Încă doi, oligarhi cu acte în regulă, unul din scaunul său de premier, iar altul din cel de prim-vicespeaker, ar putea să le aibă, odată ce Președintele (bun sau rău, dar la sigur un economist performant), va încerca să facă regulă și va scoate la suprafață schemele frauduloase de delapidări de fonduri, de business tenebru, de privatizări ilicite, atacuri raider și așa mai departe. Iată atunci cînd noul președinte va încerca să facă regulă, în jocul anti-șef vor intra și ei.

Această gașcă, la sigur îi va reproșa Veronicăi Bacalu că ei au fost aleși direct de popor, iar ea cine-i?

Citește mai departe…

Comentarii