Motivul național și unionist în muzica din Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În perioada ocupației sovietice, acest motiv s-a aflat, bineînțeles, sub interdicție. Însă odată cu topirea acestor interdicții, începută prin „dezghețul” perestroikăi Gorbacioviste, vocea poporului a început să răzbată. Pionieri, au fost, bineînțeles, scriitorii, în frunte cu Grigore Vieru, care nu s-au temut să sfideze regimul, exprimându-și un final sentimentele, mult timp reprimate, de devotament național. Multe din poeziile lui, precum „Trei culori”, „Lacrima limbii noastre”, „Maluri de Prut” au fost apoi interpretate de Ion și Doina Aldea-Teodorovici, care le-au completat cu o melodie foarte pătrunzătoare și le-au popularizat în inimile tuturor românilor, de la est de Prut și nu doar. Deși pe departe cei mai cunoscuți, ei nu au fost unicii. Li s-a alăturat în acest efort Nicolae Josan și formația „Apropo”, Nicolae Botgros și orchestra „Lăutarii” și mulți alții.

Deși unii ar putea afirma că această explozie de versuri și muzică patriotică se datorează contextului de atunci, fiind o parte propulsantă a Mișcării de Renaștere Națională, aceasta nu este determinată în exclusivitate de context. Ulterior, ștafeta a fost preluată de o nouă generație de tineri interpreți, care au îmbogățit și mai mult repertoriul de melodie partiotică românească de la est de Prut. Cu toții cunoaștem hit-ul lui Ion Paladi, „Dorul Basarabiei”, lansat pe 1 decembrie 2012. Acestuia i se alături multe alte mostre recente de patriotism muzical – „Doină Basarabeană”, interpretată de Alexandru Cibotaru, cu versurile de Andrei Strâmbeanu, „Lăsați-ne să fim români” (Ricky Adrezianu). Mulți alți muzicieni și-au lăsat amprenta în acest tip de muzică – O-zone, Millenium, Cătălin Josan, ca să-i menționăm doar pe cei cu renume. Motivul unionist este prezent și în stilurile de muzică modernă. Astfel, am fost surprins să descoper muzică rap promovând mesajul unirii și al unității românilor.

Abundență crescândă a muzicii cu caracter național, unionist, în Republica Moldova, ne dă de înțeles că tema respectivă este o grijă firească a societății. Căci, pe parcursul timpului, oamenii și-au exprimat prin muzică cele mai persistente și tulburătoare gânduri și preocupații. Aceste manifestări, în spațiul actual al Republicii Moldova, au fost oprite în mod invaziv prin ocupația sovietică din 1940/1944. Au urmat apoi represiile pe criterii de naționalitate, deportările… care și-au lăsat indubitabil amprenta asupra conținutului ulterior al muzicii cu caracter național. Aceasta din urmă, este, la momentul actual, preponderent una de doliu, laitmotivul fiind deplângerea lipsei de unitate între români.

În continuare vă propun un playlist cu cele mai diverse feluri de muzică patriotică, care exprimă identitatea națională sau dezideratul unionist:

(caz haios: am văzut cu ceva timp în urmă că și adepții „moldovenismului” au lansat o piesă care promovează mesajul identitar agreat de ei. Aceasta a ieșit la fel de artificială și ridicolă precum întreaga lor ideologie.)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole