MOȘTENIREA LUI FILAT

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Observatorii vieții politice moldovenești ar trebui să își aducă aminte de 6 septembrie 2015. Este data apariției, de facto, a Partidului Platforma pentru Demnitate și Adevăr. Atunci, Vlad Filat împreună cu Victor Țopa și Andrei Năstase au adus în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău 40 de mii de protestari, ei au cerut demisia Cabinetului Streleț, venirea DNA la Chișinău și alegeri anticipate. Se întâmpla la aproape un an de la parlamentarele din 30 noiembrie 2014.

Colaborarea dintre PLDM-ul condus de Filat și Platforma Civică pentru Dreptate și Adevăr a fost una care s-a dorit a fi secretă. Jurnaliștii moldoveni au făcut public acest lucru, au publicat dovezi, dar nu au fost crezuți.
Era de necrezut să crezi că PLDM-ul, formațiunea politică care deținea funcția de prim-ministru și-ar fi dorit căderea guvernului. Imposibil, dar adevărat!

Încă din septembrie 2014, deputatul liberal democrat Veaceslav Ioniță a atenționat că aproximativ 10 miliarde de lei moldovenești au ieșit din Republica Moldova în ultimul an. Pe parcursul anul 2015 el a demonstrat că din Banca de Economii au fost retrași prin scheme frauduloase 120 de milioane de lei dbani care fie au fost folosiți în campania electorală din 2014, fie pentru îmbogățirea unor persoane apropiate de liberal democrați.Demascările făcute de Veaceslav Ioniță l-au îngrijorat pe Filat. Căderea Cabinetului Streleț și declanșarea alegerilor anticipate ar fi ascuns urmele fraudelor comise de liderii PLDM în sectorul bancar. Tocmai acesta a fost motivul pentru care Filat l-a sacrificat pe Chiril Gaburici după ce l-a impus să semneze o scrisoare prin care se cerea demisia conducerii Procuraturii Generale și a Băncii Naționale. Ascunderea adevărului despre creditele neperformante folosite de camarila liberal democrată au dus mai târziu și la demiterea lui Valeriu Streleț.

Dacă, în septembrie 2015, planul de declanșare al alegerilor anticipate reușea, Vlad Filat scăpa de arest. Nu i-a reușit. Pe 18 octombrie 2015, i-a fost ridicată imunitatea parlamentară și a fost reținut în izolatorul CNA. Mai târziu o instanță de judecată îl condamnă la închisoare. Oricât și-ar dori, liderul PAS nu se poate despărți de camarila politică liberal democrată. Andrei Năstase știe că Maia Sandu a fost la curent cu planurile lui Vlad Filat. Ăsta e motivul real pentru care Năstase forțează o alianță electorală cu Partidul Acțiune și Solidaritate.

Moștenirea politică a lui Filat este în prezent împărțită între Andrei Năstase și Maia Sandu. O zestre care se bazează pe tainica înțelegere dintre Vlad Filat și Victor Țopa. Foarte periculoasă avere.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole