Monica redeschide ce zăvorîse Maia?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Imediat ce-a preluat, legal, și prerogativele Educației și ale Cercetării, ministrul Monica Babuc a purces la treabă.

Recent, optimizarea școlilor, inițiată și desfășurată  de ex-ministrul Educației, Maia Sandu, a fost catalogată drept o calamitate pentru copiii și părinții republicii.

Un genocid liberal-democrat, impus de un economist de la Banca Mondială.

Despre această faptă gîndită prost, am scris la momentul oportun niște versuri, apărute  în volumul „Triluit de Har”, la Editura „Lumina” din  Chișinău.

 

Optimizare ministerială

 

Ca-ntr-un vis urît închis-am ochii,

Loc deşertăciunii să nu port,

Dar tot mai aud strigînd o maică:

„Satul fără şcoală este mort”.

 

E din Ocniţa de pretutindeni,

Toată Basarabia-i aşa,

Se optimizează viitorul,

A închide-nseamnă-a reforma!

 

Şi doar şcolile, prin care paşii

Ne-au purtat, rămîne-vor pustii

Şi-or veni cocori plîngînd de jale

Să le ducă-n cer pe năsălii.

 

Proiectul Ministrului Sandu a devenit o realitate cruntă pentru prezentul, și așa fragil, al Moldovei.

Noul pachet de acțiuni al PD-ului, menit să redreseze situația din domeniu, stabilește că în urma implementării ideii liberal-democrate au de suferit  20 000 de elevi, iar corupția din Educație n-a fost eradicată de PLDM și succesorii săi nici cu un procent pînă azi.

PD-ul cică își asumă să schimbe drastic situația, demonstrînd că durerea altora doare nu doar la figurat, ci la propriu.

Fapt demonstrat și la vizita ministrului Babuc la Kiev, unde doamna s-a arătat profund îngrijorată de Legea Educației, aprobată de Rada Supremă, promulgată de președintele ucrainean, lege care urmează să lichideze școlile cu predare în limba română din Ucraina, începînd cu anul 2020.

Nu sunt multe, doar 160 la număr pentru  600 000 de români, dar fără intervenția Moldovei și a României s-ar putea ca populația băștinașă din Ucraina de azi să fie ucrainizată cu totul în cîțiva ani.

Președintele român a refuzat să abordeze această problemă cu omologul său de la Kiev, lăsînd acest subiect stringent în seama deputaților.

Guvernul de la Chișinău a procedat altfel.

Absolut altfel.

Problema a fost discutată la întîlnirea prim-ministrului moldovean cu cel ucrainean, iar în aceste zile și de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău cu cei doi miniștri de profil din Ucraina.

Se pare că de acum înainte nici o școală nu va mai fi închisă.

Atît în semiMoldova, cît și în Bucovina de Nord și Basarabia de Sud.

Unde ar trebui redeschise școli, universități, ziare, posturi de radio și televiziune în limba română.

După modelul maghiarilor din România.

Despre care am scris în 2001, cînd am vizitat raionul Reni și orașul Sovata.

Și de atunci inima mea a început să doară din cauza nenorocului  românilor ajunși la ei acasă străini și-a căror flacără de ieri azi e-o făclie!

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole