Momentul Adevărului – partidele din Parlamentul Moldovei se vor împărți în două tabere: luptătorii și trădătorii!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Momentul adevărului, Mîne partidele din Parlamentul Moldovei se vor împărți în două tabere, lașii și luptătorii, pdm andrian candu, integrare europeana

Parlamentul Republicii Moldova a publicat ordinea de zi pentru ședința din 12 octombrie 2018.  În această zi se va pune la vot proiectul de lege cu privire la introducerea integrării europene în Constituție! Pentru ca legea să fie votată este nevoie de 67 de voturi din totalul de 101 (două treimi din deputați). 12 octombrie ar putea fi o zi istorică pentru țara noastră, dar mă tem că unele partide vor trăda acest ideal național.  Deci să vedem cum stau lucrurile în cifre:

Legea prinvind introducerea integrarii europene ca unicul vector geopolitic viabil pentru Republica Moldova a fost propusă de fracțiunile PDM și PPEM, ceea ce înseamnă că teoretic sunt deja asigurate 42+9, adică 51 de voturi.

Totodată este clar că fracțiunile PSRM și PCRM vor vota împotrivă. Noi știm de mult că partidele lui Dodon și Voronin nu privesc cu ochi buni relația dintre Moldova și UE, prin urmare din 101 putem scădea 24+6, adică 30 de voturi. Asta e vestea rea, dar vestea bună este că Legea Supremă poate fi schimbată și fără voturile socialiștilor și comuniștilor. Pentru asta însă este nevoie ca proiectul legislativ propus de PDM și PPEM să fie susținut de către PL (9 voturi), PLDM (5 voturi) și deputații neafiliați (6 voturi).

Deși se declară pro-europene, partidele lui Ghimpu și Deliu (Filat) ar putea să nu voteze legea nici Pro, nici Contra, pur si simplu se vor abține de la vot. Ca niște lași! Și vor face asta doar ca să împiedice acest proiect de lege sprijinit de Vlad Plahotniuc. Sper că nu va fi așa, sper că greșesc și sper că PL și PLDM măcar pentru jumate de oră vor lăsa la o parte ura lor față de PDM și vor vota pentru introducerea vectorului european ca singurul vector în politica externă a Republicii Moldova.

– Domnilor deputați din PLDM, voi sunteți acei care ați votat pentru ratificarea Acordului de Asociere la UE în 2014, de ce nu ați vota și acum?

– Domnilor deputați din PL, chiar dacă în 2019 ar fi să vină la putere socialiștii, prin acest vot acum voi îi puteți împedica să promoveze o politică pro-rusă.

Așadar a venit momentul adevărului – partidele din Parlamentul Moldovei se vor împărți în două tabere: luptătorii și trădătorii. A venit timpul să ne cunoaștem eroii!

Fractiuni parlamentare chisinau 2018, republica moldova legislativ

captură imagine: parlament.md

Comentarii