Moldovenii, un neam de laşi

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Imaginile ce stârnesc oroarea publicului, cele în care o tânără urlă de mama focului în timp ce este băgată cu forţa într-un automobil luxos, nu ne demonstrează nicidecum că a locui în Moldova este periculos. Ce naiba?! Noi ştiam asta. Ştiam încă de când miliţienii/poliţiştii atacau copiii pe stradă, îi băgau în dubiţe sovietice şi îi duceau ca pe nişte vite la abator, pardon, la comisariate. Ştiam încă de când foştii miliţieni erau împuşcaţi de foşti sportivi, actuali bandiţi. Mai ştim că e periculos să locuieşti în Moldova pentru că miliţienii au uitat că sunt urmaşii lui Sherlock Holmes, iar ucigaşi, atacatori, terorişti se plimbă liberi pe străzi, fără ca detectivii moldoveni să le dibuiască urma. Păi da, este mai uşor să sari dintre arbuşti în faţa maşinii, cu radarul în mână, decât să-l găseşti pe criminalul din pădurile de lângă Chişinău.

Aşadar, ce nu ştiam noi şi doar bănuiam? Faptul că moldovenii sunt nişte LAŞI. Da, da! Laşi, fricoşi, temători, speriaţi de umbrele lor. Nu se poate una ca asta! Nu se încadrează în nicio conduită socială sau umană ceea ce am văzut! Doi bărbaţi bruschează o femeie, forţând-o să intre în maşină, în timp ce mai bine de 10 bărbaţi sănătoşi, fără semne vizibile de handicap fizic, privesc cu interes scena. Bine barem că suntem o naţiune de cameramani amatori. Aşa am aflat şi noi că proverbul “capul tăiat sabia nu-l taie” înseamnă ceva la Chişinău. Mare ruşine, bărbaţi moldoveni! Căci pe lângă laşitate am dat dovadă şi de ipocrizie cum rar găseşti. Auzeam pe fundal discuţii între bravii bărbaţi ai neamului explicând cele întâmplate: “da şi o făcut? O trecut drumul, iaca şi o făcut!” Mda. Acesta pare un motiv serios şi logic ca să fii reţinut în Moldovioara. În aceste condiţii nu-ţi rămâne decât să te întrebi: “Tu vrai să locuieşti, şi să înveţi, şi să munşeşti legal în SUA?”

De altfel, pe forumuri tipul care o înghesuie pe săraca femeie în maşină a fost recunoscut. Cică este un funcţionar din primăria localităţii Durleşti. Al doilea, spun cunoscătorii, ar purta uniformă de miliţian transnistrean. Dacă este aşa cum spun cei care au ochiul mai format decât mine, apar câteva întrebări. Unu, cum îşi permite un angajat al forţelor de ordine din Transnistria să reţină pe cineva în partea dreaptă a Nistrului? Doi, înseamnă aceasta că oricine poate fi prins pe stradă şi băgat în maşină de către miliţienii transnistreni? Trei, a cui este maşina respectivă? Dacă este al funcţionarului, astăzi mă las de jurnalismul din Bucureşti şi mă angajez la primăria din Durleşti. Patru, cât mai rabdă moldovenii bătaia de joc?! Pentru că, cel puţin eu, sunt sătul de şmecherii cu mercedes-uri albe, negre, mai nou aurite, care după ce au furat cât au putut pe la primării, bănci, întreprinderi s-au pus pe răpit oameni pe stradă. Şi nu contează ce se va dovedi ulterior. Fata poate fi amanta, soţia, sora, vecina oricărui dintre “răpitori”, dar nu este normal să fie târâtă în maşină aşa cum vedem în înregistrare.

O să vă dau un singur exemplu. În România, fiul unei deputate, Sorina Plăcinta, a încercat să o calce cu maşina pe prietena sa. Un descreierat. S-a întâmplat noaptea, pe una din străzile întunecate ale Bucureştiului. Totuşi, s-au găsit oameni să-i sară sărmanei fete în ajutor. Spre deosebire de capitala României, în capitala Moldovioarei, ziua în amiaza mare nu s-a găsit nici măcar unul…

(sursa: www.cojocari.ro)

Comentarii