Moldovenii dorm iar Rusia muşcă definitiv Transnistria.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În timp ce politicienii de la Chişinău se ceartă iar toţi moldovenii dorm, Rusia fără să facă mari eforturi desprinde total Transnistria de Republica Moldova.

S-o spunem clar şi pe faţă :  cu toţii suntem vinovaţi de dezastrul din ţară şi de faptul că permitem ca astfel de lucruri să se întâmple. În loc să luptăm preferăm să fugim.

Ce independenţă, ce suveranitate, ce drepturi?…. acestea sunt vorbe goale din moment ce Rusia, dincolo de vorbe, nu a recunoscut niciodată RM ca stat- aceasta a recunoscut-o fie ca componentă a României fie a Uniunii Sovietice. De vină este şi România care în faţa inactivităţii statului moldovean ar fi trebuit să ia o poziţie mai clară, mai directă şi mai categorică mai ales că vorbim de drepturile etnicilor români.

Situaţia este una foarte gravă şi nu atât din punct de vedere al separării Transnistriei cât mai ales a modului în care acest lucru se face. Dacă ar fi fost un demers normal şi democratic pe modelul Cehoslovaciei atunci ar fi fost bine dar vorbim de o luare cu forţa.

În aceste zile autodeclarata a solicitat Rusiei acordul pentru ca moneda de stat a Federaţiei să fie şi moneda de stat a autodeclaratei. Practic este evident că nu au loc nici un fel de negocieri iar Rusia ia fără nici un efort şi fără nici o opoziţie Transnistria.

Există două lucruri principale care dau valoarea suverană unui stat: limba şi moneda naţională.

Aceasta va deveni chiar un teritoriu al Federaţiei Ruse chiar dacă nu prea vă vine să credeţi. Mai există astfel de situaţii când teritoriul nu este laolaltă. Să nu uităm că Franţa se întinde şi peste anumite insule de pe partea cealaltă a globului. Rusia nu vrea să mai mimeze un alt stat şi va îngloba definitiv Transnistria în Federaţia Rusă.

Mai subliniez odată: dacă ar fi fost o decizie democratică nu ar fi fost o problemă dar vorbim de un abuz al Rusiei contra unui stat care nu poate reacţiona de nici un fel.  Gravitatea este şi mai mare deoarece dreptul etnicilor români de a-şi păstra identitatea este încălcat flagrant după modelul impus de Stalin acum aproape o sută de ani.  Dacă drepturile lor ar fi fost respectate poate chiar aş fi crezut în dorinţa celor de acolo de a se deslipi de Rusia, dar nu peste cadavrele românilor.

Dacă Transnistria dispare definitiv în Rusia, şi va face acest lucru în următorii ani, existenţa statului moldovean este ea însăşi luată în discuţie. În această parte a Europei nu mai este loc de state mici iar românii basarabeni trebuie să o ia fie spre România fie spre Rusia.

Mai este puţin şi graniţa de Est a Europei se va închide iar românii basarabeni trebuie prinşi înăuntru. În afara Europei se vede clar ce există:  conduceri totalitare după model rusesc şi impuse de la Kremlin. Rusia îşi reia ofensiva spre Europa dar aceasta este mai pregătită ca oricând iar România- incluzând şi Basarabia, va fi prima redută.

Dacă în România în ţinutul secuiesc ar fi fost astfel de situaţii ar fi sărit toată ţara în aer. Drept dovadă este scandalul pe steagul ţinutului secuiesc.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole