„Moldovean sau român?” Nu! Moldovean ȘI român!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dacă rugăm un om de rând să rezume cât mai succint posibil problema identitară în Republica Moldova, acesta o va face, cel mai probabil, prin întrebarea „moldovean sau român”? Această abordare a pătruns în subconștientul oamenilor de pe loc, dar este, din păcate, una incorectă. „Moldovean” și „român” nu sunt nicidecum două identități alternative, ci complementare. Astfel „moldovean” poate fi o identitate civică, ce denotă apartenența la un stat, sau regională, semnificând apartenența sau atașamentul față de o regiune istorică (mai multe detalii vezi aici). În același timp, „român” este o identitate etnică (a fi român ca etnie) sau civică (a fi cetățean român). Atunci când cele două se combină, devine și o identitate națională.

De altfel, observăm o mulțime de posibilități de suprapunere a acestor două identități. De exemplu, X este etnic român, dar cetățean al Republicii Moldova, deci moldovean. Y este etnic român și cetățean al ambelor state. Z este, în genere, etnic rus, dar cetățean al ambelor state, fiind, prin urmare și român, și moldovean. Q s-a născut și locuiește în Piatra-Neamț și este cetățean român, dar este în același timp și moldovean, fiind originar din regiunea istorică Moldova. Desigur, sunt și cazuri când se aplică doar una din cele două identități: de pildă V, etnic găgăuz și cetățean al Republicii Moldova, nu este român, pe când W, cetățean român și etnic român originar din Ardeal, nu este moldovean. Însă în spațiul actualei R.M. aceasta e mai degrabă o excepție decât o regulă.

Da, raportul obiectiv dintre cele două identități – moldovenească și românească – este, la momentul actual, unul ceva neclar și nu facilitează o soluționare a crizei; nu există o suprapunere totală. După cum ați văzut deja în alineatul precedent, cele două identități sunt ca două diagrame Wenn-Euler, având o intersecție, dar și componente disjuncte. Această problemă poate fi remediată prin reunirea firească a Republicii Moldova cu România, ca două state locuite majoritar de etnici români și ca două state ce conțin teritorii importante ale regiunii istorice Moldova (există și unele părți în Ucraina actuală). Astfel, identitatea moldovenească va deveni o „submulțime” a identității românești, iar toți băștinașii de pe teritorul actual al Republicii Moldova își vor putea asuma, fără a sta la îndoială, ambele identități.

Asumându-ne ambele identități, important este să conștientizăm și distincția dintre ele, ca să fim siguri pe care s-o aplicăm în funcție de context. Astfel, când vorbim de horă, sârbă, doine sau port popular, ne referim la specificul românesc. Tot spațiului identitar românesc îi aparține și arta cultă, literatura, istoria românilor. Pe de altă parte, putem vorbi despre tezaurul regional, cum ar fi mănăstirile moldovenești sau alte monumente arhitecturale, sau vinul moldovenesc, sau chiar graiul moldovenesc. Tot la specificul moldovenesc, însă cu alt sens, ne referim când vorbim de atributele statale ale Republicii Moldova – deputații, miniștrii moldoveni etc.

Din păcate, puțini se hotărâsc să se descurce cu această dihotomie și să-i acorde fiecăreia dintre cele două identități locul cuvenit. De aceea apar deseori în presă sau în vorbirea populară formulări greșite din punct de vedere științific. De asemenea, s-au răspândit expresiile ambigue, de genul „poporul nostru” sau „tradițiile strămoșești”, care își propun să aducă reconcilierea, însă aduc doar confuzie.

Ca să vedeți mai pe viu haosul identitar în care ne aflăm și cât de ridicol pare, vă urmăresc să vizionați acest video cu maestrul Gheorghe Urschi. Însă, dacă ați citit articolul până la capăt, să știți că deja ați făcut un pas spre ieșirea noastră comună din haos.

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole