Moldovean sau român, deșteaptă-te! #Arde.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

#Arde, știți voi ce arde.
Igor Dodon. Bugetar de o viaţă, dar cu proprietăţi de milioane. Aliat de conjunctură al PD.
Ce viață săracă o duce pe spatele său Igor Dodon!
Turul II al alegerilor prezidențiale este decisiv pentru viitorul acestei țări, iar tu ești parte a acestei țări. Idolul tău nu este pe departe ceea ce te face să crezi despre el.
Dacă ești dezamăgit de actuala guvernare, individul pe nume Dodon are șanse mari să câștige cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Cifrele așa zic. Tu îl susții. Ai grijă ce amator pui la cârma țării. Când îl arunci pe cal, nu faci decât să susții ca idealurile pe care le etalează împreună cu tine să fie compromise.

Vin cu o împrospătare a memoriei care te-ar face să îți schimbi alegerea, iar acest lucru te avertizează despre pericolul venirii lui în funcția de președinte al țării.

1. Un trecut corupt

Igor Dodon a fost parte a guvernării din 2006-2009, numit ca ministru al Economiei de către comunistul Voronin. În această perioada, prin intermediul lui Dodon, a fost vândut sanatoriul „Moldova” din Odesa. Cumpărătorul fuseseră o ”firmă” cu adresa juridică într-o cameră de hotel – Hotelul Chișinău. Prejudicii aduse statului – 30 milioane lei. Dodon personal s-a implicat în toată operațiounea dată. În anul 2008, Dodon cere direct primarului din Odesa, dlui. Gurviț și inclusiv procurorului regiunii Odesite să susțină firma ”SDY-Invest Grup” pentru înregistrarea ca drept de proprietate pentru bunurile cumpărate. – Operațiune trucată în folosul personal.

Dodon bate tare cu pumnul în piept că își dorește o Moldovă fără oligarhi, referindu-se la Vlad Filat și Vlad Plahotniuc. Tot în 2008, când hotelul „Codru” fuseseră cumpărat de la stat cu o sumă foarte mică (bănuți pentru ei!) de o firmă a lui Plahotniuc, Dodon deținea funcția de ministru al Economiei. Constatarea Curții de Conturi: un prejudiciu adus statului de 160 de mln lei! La moment Hotelul Codru este vândul cu 13 milioane euro. Pe cine l-a ajutat Dodon să se îmbogățească!? Corect – pe Plahotniuc la modul direct.
Tot el, individual, a fost implicat direct în scheme de monopolizare a pieţei de carne. Tot în perioada aceasta a apărut un Regulament „cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul unor produse” – un mecanism cu privire la obţinerea licenţei atât de sofisticată, încât făcea acest lucru practic imposibil – trebuia să faci rost de un act, valabil trei zile, apoi de altul, valabil 14 zile, timp în care expira primul ş.a.m.d. Însă nici celor puţini, care reuşeau să adune documentele, nu li se elibera autorizaţia. Până şi ex-premierul comunist Vasile Tarlev spunea că monopolizarea importului de carne a început după transferarea dubioasă a Comisiei abilitate cu eliberarea autorizaţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Ministerului Economiei, moment în care „ Dodon şi compania au pus mâna pe afacere”.

Tot din fotoliul de ministru al Economiei, Igor Dodon ar fi permis intrarea intermediarilor pe piaţa energetică din Moldova, fapt care a generat majorarea tarifului pentru curent cu cel puţin 17 %.

2. Un susținător al aderării Moldovei la Uniunea Vamală

Anul 2011: Dodon spune că este o utopie să vorbim despre aderarea țării noastre la Uniunea Vamală
Azi: Dodon ne asigură că aceasta este singura șansă a Moldovei.
În vremea aceea, el a părăsit PCRM (cumpărat cu 3 milioane euro), s-a certat cu Voronin, se linguşea pe lângă guvernarea AIE. Amintim că în Uniunea Vamală intră Rusia, Belarus și Kazahstan, trei state cu regimuri autoritare, unde libertatea cetățenilor este puternic limitată, iar corupția e aproape incontrolabilă. În plus, Belarus și Kazahstan au devenit economic mai dependente de Rusia.

3. Un promotor al ideilor staliniste

Igor Dodon este adeptul teoriei staliniste despre existența limbii moldovenești, ca ceva diferit de limba română, chiar dacă lingviștii din toată lumea resping această teorie și demonstrează că vorbim limba română, care are mai multe graiuri, inclusiv cel moldovenesc. Dar cum pot să se compare niște specialiști amărâți de la Berlin sau București cu cel mai mare om de știință din Moldova care este Igor Dodon?

4. Înapoi în URSS

Igor Dodon, nu de puține ori, a reamintit că PSRM este un partid prosovietic și că perioada sovietica a fost perioada de aur pentru R. Moldova. Conștient însă că URSS nu poate fi reînviată din morți, el optează pentru Uniunea Eurasiatică, care deocamdată există doar pe hârtie, și Uniunea Vamală, în care regulile sunt dictate de Rusia.

5. Republica Moldova – federație

Liderul socialiştilor moldoveni Igor Dodon a declarat nu de puține ori că Republica Moldova trebuie să fie o federaţie, iar soldaţii ruşi trebuie să rămână în continuare în Transnistria. Federalizarea Republicii Moldova este scenariul prevăzut de „planul Kozak”, propus de ruși pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Asta ar însemna că autoritățile separatiste de la Tiraspol vor putea influența politica internă și externă a Republicii Moldova.

6. Vede în România un pericol extern

Igor Dodon a acuzat Washingtonul și Bucureștiul că au provocat criza politică de la Chișinău, iar susținerea tendințelor unioniste ar fi o amenințare la securitatea R. Moldova. El a declarat, într-un interviu, că cei peste 5000 de studenți care primesc burse de studii în România sunt spălați pe creier ca să se considere români, nu moldoveni. Tot Dodon consideră că data de 27 martie, zi în care a fost votată unirea Basarabiei cu România în 1918, este o zi neagră în istoria statului nostru, dar nu suflă o vorbă despre 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de bolșevici, de zilele 12-13 iunie 1941, când peste 20 de mii de moldoveni au fost deportați de autoritățile sovietice în Kazahstan și Siberia sau 5-6 iulie 1949 când alți peste 35 de mii de basarabeni au fost înstrăinați. Înțelegem, prin urmare, că pentru Dodon aceste zile au fost foarte luminoase și-i consideră pe bolșevici niște eroi care au scăpat țara noastră de „elemente nedorite”, adică de gospodari și oameni cu studii.

Venirea lui Dodon la putere amenință cu înrăutățirea accentuată a relațiilor cu România, care în prezent este cel mai important donator și partener economic al Republicii Moldova. Prin atitudinea sa antiromânească Dodon dă dovadă și de fățărnicie, pentru că printre membrii de frunte ai PSRM sunt și persoane cu cetățenie română.

7. Sluga Kremlinului

Nu este secret faptul că Partidul Socialiștilor are o poziție clară prorusă. În ajunul alegerilor parlamentare din 2014, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au fost singurii politicieni din Moldova cu care președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a binevoit să se întâlnească pentru o scurtă discuție. Kremlinul sprijină deschis Partidul Socialiștilor, care, la rândul lui, promovează un parteneriat strategic cu Rusia. Igor Dodon împărtășește planurile Moscovei, cum ar fi federalizarea Republicii Moldova, aderarea la Uniunea Vamală, prezența continuă a trupelor rusești regiunea transnistreană și blocarea apropierii de UE.

8. Un susținător ferm al separatismului.

În 2014, Partidul Socialiștilor a oferit suport pentru organizarea referendumului ilegal din Găgăuzia, în cadrul căruia populația locală s-ar fi pronunțat pentru integrarea în Uniunea Vamală și declararea independenței în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde statalitatea. Igor Dodon a declarat că și alte regiuni ale Republicii Moldova ar trebui să urmeze exemplul găgăuzilor. Mai mulți analiști politici consideră că Igor Dodon trebuie cercetat penal pentru instigare la separatism.
Mai nou, el a provocat déjà un conflict direct cu Ucraina, în cazul în care acesta ajunge la cârmă. Mai mulți deputați din Rada de la Kiev cer ca Igor Dodon să fie numită persona non-gratta în Ucraina.

9. „Copilașul” care și-a dezamăgit tatăl – Voronin.

Deși a părăsit Partidul Comuniștilor în 2011, Igor Dodon împărtășește, în mare parte, aceleași viziuni ca și comuniștii în perioada lor de aur. Liderul socialiștilor poate deveni președinte în același mod ca și Vladimir Voronin: pe fundalul unei dezamăgiri a populației față de guvernare și datorită unor promisiuni populiste. Așa cum în 2001 comuniștii promiteau salam de două ruble, așa și Dodon promite gaz ieftin rusesc. Ce a urmat, știm cu toții: un regim autoritar, sărăcie, o politică externă inconsecventă, corupție totală și izolarea R. Moldova.

Prin urmare nu văd cum ar putea acest individ să aducă stabilitate și democrație în Moldova. El este omul care dezbină.

Riscurile sunt mari:

– federalizează Moldovă;
– protejează și îmbogățește hoți;
– promovează separatismul;
– blochează relațiile cu Vestul, respectiv – anularea Acordului de Asociere cu UE și pierderea dreptului de a călători liber, impunerea vizelor;
– strică relațiile cu țările vecine: Ucraina și România.

Dodon a avut drepate însă când a zis că ”vom fi o punte trainică”. Puntea e un loc care te plasează… nicăieri. El știe asta, pe noi însă ne ține în minciună ca să ne ia voturile.
Lucrurile nu se întâmplă pur şi simplu şi nu spun asta fără temei – este vorba de mai multe lucruri, cel puţin bizare pentru cetățenii de rând, care s-au petrecut în ultima vreme şi care arată ceea ce i se poate întâmpla Republicii Moldova în frunte cu Igor Dodon.

Moldova, trezește-te!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole