Moldova şi sezonul fierbinte 2013: epicriză

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu atît fierbinţelele sezonul estival cît mai ales activizarea periculoasă a zonelor corporale vitale pot deregla funcţionalitatea Statului Moldav încă neconsolidat

Aşa cum se va putea lesne observa, Republica Moldova se află într-o stare de excitare permanentă care îi poate fi fatală. Să trecem în revistă cîteva topografii anatomice simptomatice:

–    Între (cancelarul) Merkel şi (episcopul) Markel: sistemul nervos central

Această paronomazie predestinată este mai cruntă decît trecerea subită prin plămîni a aerului de la aparatele de condiţionat la zăpuşeala toridă de afară. În loc să se bucure de beneficiile unui brainstorming existenţial, cetăţeanul de rînd este confruntă cu o schizofrenie ideologică permanentă. De exemplu, în ziua istorică de 28 iunie 1040 partidele de dreapta au comemorat separat memoria victimelor ocupaţiei sovietice, PCRM a marcat cea de-a 73-a aniversare a „eliberării Moldovei de sub ocupaţia română”, iar Autonomia găgăuză a sărbătorit „Ziua eliberării regiunii de regimul fascist al lui Ion Antonescu”.

    Cîntec despre Oştirile lui Igor: sistemul cardio-vascular

Basarabeanul este urmărit şi de un blestem geopolitic care refuză să îşi dea la iveală intenţiile pe care le urmăreşte în taină. Ziua de 17 iunie 2013 pe post de exemplu relevant: Preşedintele democrat al Parlamentului de la Chişinău Igor Corman şi-a iniţiat prima sa vizită externă în Vest (Bruxelles) şi tot atunci deputatul socialist Igor Dodon a participat la conferinţa internaţională „Marele Război pentru Apărarea Patriei – lecţiile istoriei, memorie comună şi fraternitatea poapoarelor” (Moscova). Pentru ca tabloul să fie complet, în aceeaşi zi activiştii Congresului Civic (Proiect strategic PCRM) au organizat conferinţa de presă „Stefan Fule şi Dirk Schuebel sunt învinuiţi de tăinuirea furtului granturilor europene”, iar filozoful Alexandr Dughin, fondatorul şi promotorul curentului euroasiatic în Federaţia Rusă, a venit în prima sa vizită din Republica Moldova.

–    Doar unul ţineti-mă, iar restul turnaţi-mi-o pe gît!”: sistemul digestiv şi tractul gastrointestinal

În virtutea binecunoscutului banc cu cetăţeanul care nu avea cum să aprecieze gustulul specific al urdei pînă cînd nu s-a apelat la constrîngere, alegătorii basarabeni sunt îmbiaţi cu oferte economice pe care încă nu le-au testat. Deocamdată este de înţeles că cel care s-a fript cu ciorbă suflă şi în iaurt, de aceea au rămas într-un con de umbră două evenimente desfăşurate simultan tot pe 28 iunie: Tinerii Europeni Federalişti din Moldova (JEF) au organizat o conferinţa de presă privind „Acţiunile pentru reprezentarea tineretului din Republicii Moldova pe arena internaţională şi informarea societăţii cu privire la valorile europene şi parcursul european al ţării”, iar Ambasadele Federaţiei Ruse, a Republicii Belarus şi Consulatul Kazahstanului în Republica Moldova au sponsorizat  masa rotundă privind integrarea în Uniunea Vamală cu tema „Procesele integraţionale moderne: experienţă şi perspective”.

–    Cum să eviţi soarta Colosului cu picioare de lut : sistemul muscular-osos 

Din cauza unui regim politic dezordonat, aparatul locomotor basarabean este supus gravelor riscuri de fisurare a coloanei vertebrală. De peste două decenii deja este imobilizată regiunea sa toracică (Transnistria), cu paralizii periodice în zona vertebrelor lombare (UTA Găgăuză). În perspectiva Summit-uluide la Vilnius sunt de aşteptat dislocări de articulaţii care să agraveze lordoza cervicală (Bălţi).

P.S. Nu e rău fără de bine, spune o vorbă înţeleaptă din popor. Aserţiunea e valabilă şi viceversa. Pentru că la capitolul „alte reacţii adverse” pentru organismul moldav pot fi bifate şi fluxurile de resurse financiare generoase venite dinspre Bruxelles. Oricît ar părea de straniu, colapsul statal al Republicii Moldova ar putea fi provocat anume de la o banală hiperemie cauzată de la proasta gestiune a perfuziilor externe de asanare economică şi consolidare a bunăstări populaţiei. Un Memento guvernanţilor!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole